COTLETE DE VITEL PANE

6 cotlete, 1 lingura faina, 2 oua, 2 linguri pesmet, 2 linguri untura, sare. Se taie cotletele groase de 2 cm. Se indeparteaza bucatica de os de la sira spinarii si pielita din lungul osului. Se scurteaza si costita daca este prea lunga. Se sareaza. Se dau prin faina, ou si pesmet. Se prajesc ca si snitelul vienez. Se servesc cu cartofi, sau cu alte legume.

PICIOARE DE VITEL RASOL

3 — 4 picioare de vitel (circa 1,500 kg), 2 l apa, 1 lingura otet, 1 foaie de dafin, 1 patrunjel, sare. Se curata bine picioarele si se spala in mai multe ape. Se pun intr-o cratita cu apa rece si se tin la foc pina incepe sa se formeze spuma. Se dau la o parte si se spala imediat cu apa rece. Se pun la fiert intr-o cratita cu 2 l de apa cu sare, o lingura de otet sau de zeama de lamaie, o frunza de dafin, si o radacina de patrunjel. Se pun picioarele la fiert si se tin doua ore sa fiarba continuu, dar in clocote mici. Se servesc foarte fierbmti, cu mujdei de usturoi sau cu sos de mustar, sos de rosii etc. Pentru ca picioarele sa ramina albe la fiert, se obisnuieste ca in apa in care se fierb, sa se puna o lingura de grasime si o lingura de faina, care se moaie cu putina apa rece, amestecand bine pentru a nu se forma cocolosi. Dupa ce picioarele au fiert si zeama s-a racit, se strange grasimea si se intrebuinteaza la alte mincari.

PICIOARE DE VITEL CU SOS

Aceleasi cantitati ca mai sus. Pentru sos: 1 lingura de unt, 1 lingura faina, 2 cesti de zeama, 1 galbenus, 1 lingurita zeama de lamaie, 100 g ciuperci, sare. Se fierb picioarele de vitel ca mai sus. Cand sunt bine fierte se scot oasele. Intre timp se pregateste un sos de faina, batut cu galbenus de ou si putina zeama de lamaie (v. 64), se pune intr-o cratita impreuna cu picioarele de vitel si cateva ciuperci taiate felii si inabusite in unt. Se tine mincarea fierbinte pe masina, fara sa dea in clocote. Se serveste foarte fierbinte.

TUSLAMA DE BURTA

1 kg burta, 1 picior de vitel, zarzavat de supa, 1 foaie de dafin, 1 lingura untura, 2 morcovi mijlocii, 1 lingurita faina, 1 galbenus, 1 lingurita otet sau zeama de lamaie. Se spala in mai multe ape si se curata cu sare pana raman albe, o bucata de burta si un picior de vitel. Se pun la fiert in apa, cu un morcov, un patrunjel, o ceapa si o foaie de dafin. Cand sunt gata, se scot din apa si dupa ce s-au racorit, se taie in bucatele potrivite, atat burta, cat si carnea de pe picior. Se asaza intr-o cratita. Separat se prajesc usor in untura doi morcovi dati pe razatoare. Se adauga putina faina. Se stinge cu zeama in care a fiert burta. Se lasa sa fiarba inabusit, se trece sosul prin sita, se bate cu un galbenus, se adauga zeama de lamaie sau otet si se toarna in cratita peste burta. Se lasa sa mai fiarba impreuna, dar la foc mic, pentru ca oul sa nu se taie. Se serveste fierbinte.

CARNE DE MIEL SI DE BERBEC

STUFAT DE MIEL

750 g carne, 40 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri untura, 1 lingurita de faina, 1 pahar de bors sau 2 linguri otet, 1 lingura bulion, sare. Se taie carnea de miel in bucati potrivite care se prajesc cu o lingura de grasime. Se adauga un praf de faina. Separat se oparesc firele de ceapa si de usturoi verde. Se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in putina untura, fara sa se ingalbeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga un pahar de bors fiert si limpezit, indoit cu apa, sare, bulion de rosii. Dupa ce a inceput sa fiarba, se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit, pana scade cat trebuie. Mai putin aspectuoasa, dar la fel de gustoasa, se poate face mancarea taind ceapa si usturoiul in bucatele, in loc sa fie innodate.

MIEL CU SPANAC

750 g carne, 2 kg spanac, 1 lingurita faina, 2 linguri untura, 1 ceapa, 1 lingura bulion, sare. Se prajesc in untura bucatile de carne cu o ceapa taiata marunt si se adauga un praf de faina. Se curata spanacul, se spala in mai multe ape, se opareste si se scurge bine. Se pune in cratita cu carne, se adauga bulionul, putina apa si sare. Se acopera si se da la cuptor o jumatate de ora. Daca scade tare, se mai adauga putina apa. Se pot adauga si cateva felioare de lamaie, dupa dorinta.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12