PUI CU FASOLE VERDE

1 pui mare, 1 kg fasole verde, 1 ceapa mica, 1 lingurita faina, 1 lingurita bulion, 1 lingura unt sau untura, 1 lingurita patrunjel verde, tocat, sare. Se prajesc usor bucatile de pui in unt sau in untura, se adauga o ceapa data pe razatoare si faina. Se curata fasolea. Daca puiul este foarte tanar, fasolea se fierbe separat, se scurge de apa atat cat trebuie pentru ca mincarea sa aiba sos. Se acopera, se da la cuptor o jumatate de ora. Daca puiul este mai mare si nu prea fraged, se asaza fasolea cruda peste puiul inabusit cu unt, se toarna o ceasca buna de apa sau de zeama de carne si se lasa sa fiarba acoperit. Daca scade prea mult, se mai adauga apa. Se pune bulion si verdeata tocata. Aceeasi mancare se poate face fara ceapa, iar cand este gata, se adauga 2 — 3 linguri de smantana.

PUI CU BAME

1 pui mare, pentru rest aceleasi cantitati ca la “Bame cu carne” (v. 240). Se prajesc usor bucatile de pui in unt sau in untura, se adauga o ceapa tocata si un praf de sare. Se pregatesc bamele ca pentru “Bame cu carne”. Se pun in cratita cu bucatile de pui, se adauga sare, bulion sau rosii taiate in doua si fara seminte, si 2 — 3 linguri de apa. Se lasa sa fiarba inabusit.

PUI CU DOVLECEI

1 pui mare, pentru rest aceleasi cantitati ca la “Vitel cu dovlecei” (v. 258). Se prajesc usor bucatile de pui in unt sau in untura, cu o ceapa taiata marunt si faina. Se rad dovleceii, se taie in bucati potrivite, iar daca sunt in floare, se lasa intregi. Se pun in cratita cu bucatile de pui, se lasa sa se rumeneasca circa un sfert de ora, se adauga apoi cateva linguri de apa si se fierb inabusit. Se pune sare. Dupa gust se pot adauga 2 — 3 linguri de smantana inainte de a servi la masa

PUI CU CONOPIDA

1 pui mare, 2 conopide mijlocii, 1 ceapa, 1 lingura unt sau untura, 1 lingura faina, 2 linguri smantana, sare. Se prajesc usor bucatile de pui cu unt si cu o ceapa rasa, se asaza in cratita. Se fierbe in apa cu sare, conopida curatita si desfacuta in buchete mici. Nu se fierbe prea tare, pentru a nu se sfarama. Se scurge bine de apa, se pune in cratita cu puiul. Se face separat un rantas alb din unt si faina. Se stinge cu zeama de carne sau cu apa in care a fiert conopida. Se amesteca cu smantana si se toarna peste pui. Se potriveste de sare. Se lasa sa fiarba la foc mic un sfert de ora. Sosul nu trebuie sa fie prea gros. Daca scade, se poate subtia cu 2 — 3 linguri de zeama de la conopida. Dupa gust se poate adauga in sos putina zeama de lamaie.

PUI CU CIUPERCI

1 pui mare, 500 g ciuperci, 1 ceapa, 1 lingurita faina, 2 linguri unt sau untura, 2 linguri smantana, sare. Se prajesc usor bucatile de pui intr-o cratita cu o lingura de unt si o ceapa rasa. Se adauga faina. Separat se infierbanta o lingura de unt in care se pun ciupercile spalate si taiate felii subtiri. Se amesteca sa nu se arda si se tin pe masina pana ce ciupercile si-au lasat toata apa. Se fierb un sfert de ora, se asaza in cratita cu puiul, se sareaza. Se acopera si se dau o jumatate de ora la cuptor. Se face sosul potrivit de scazut. Cine doreste poate adauga, cu cinci minute inainte de a servi, doua linguri de smantana.

PUI CU ROSII

1 pui mare, 1 kg rosii, 1 lingura unt sau untura, 2 cepe, 1 lingurita faina, sare. Se inabusa bucatile de pui intr-o cratita cu unt. Separat se prajeste in untura ceapa taiata marunt, se adauga faina si se toarna totul peste pui in cratita. Se pun rosiile spalate si taiate in doua si sare. Se acopera, se lasa sa fiarba inabusit, fara sa se adauge apa, pana ce rosiile sunt potrivit de fierte, fara sa fie prea sfaramate.

PUI CU SMANTANA

2 pui mijlocii, 1 lingura unt, 1 ceasca smantana, 1 lingurita faina, 1 lingurita marar tocat, sare. Se inabusa in unt bucatile de pui. Se pune sare. Se adauga cate putina apa si se lasa sa dea cateva clocote. Se pune smantana, in care s-a amestecat putina faina. Se lasa sa fiarba la foc mic. Cand se face economie de smantana, se prajeste usor o jumatate lingura de unt cu tot atata faina si se stinge cu apa. Se lasa sa dea cateva clocote pentru a se obtine un sos nu prea gros. Se adauga 1 — 2 linguri de smantana. Se toarna peste pui. Cand este aproape gata, se adauga putin marar tocat.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12