Ciuperci cu oua

750 g ciuperci, 2 cepe, 1 Iingura unt, 1 lingurita faina, 1 ceasca zeama de carne, 1 ceasca smantana, 3 oua, sare, piper.Se curata ciupercile ca mai sus. Se toaca marunt atat ciupercile, cat si ceapa si se prajesc impreuna usor cu o lingura de unt. Se presara faina, se toarna zeama de carne sau apa, Se adauga sare, piper si cand ciupercile sunt fierte, smantana. Se fierb cateva oua tari, se curata, se taie felii, se asaza pe o farfurie fierbinte. Se toarna ciupercile deasupra. Se servesc fierbinti.

Ciuperci umplute

1 kg ciuperci, 1 ceapa, 1 lingura unt, 25 g unt proaspat, 1 lingurita faina, 1 paharel vin, 1 lingura bulion, 2 linguri pesmet, 1 lingurita frunze de patrunjel tocat, sare, piper.Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe piciorul, se spala si se scurg. Se asaza toate intr-o forma rezistenta la foc, stropindu-le cu putin unt. Se dau la cuptor pana incep sa se moaie. Se toaca marunt picioarele impreuna cu ciupercile marunte si cu o ceapa. Se pun la foc cu o lingura de unt. Cand s-au muiat, se presara faina, se adauga vinul si zeama de carne sau apa. Se lasa sa fiarba. Se mai adauga bulion, sare, piper si pesmet. Se tin pe foc pana ce pasta este suficient de legata. Se adauga patrunjel verde tocat. Se pune cate o lingurita de umplutura in fiecare ciuperca, netezind deasupra cu un cutit. Se presara pesmet fin, se dau un sfert de ora la cuptor. Inainte de a servi, se pune peste fiecare ciuperca o bucatica mica de unt proaspat. Se pot pregati, de asemenea, fara bulion si fara pesmet.

Ciuperci la gratar

Se spala ciuperci mari, frumoase si se rupe piciorul. Se sterg fara sa se curete de pielita si se presara cu putina sare. Se pun la fript pe gratarul incins si inainte de a servi, pe fiecare ciuperca se pune o bucatica mica de unt proaspat. Se servesc foarte fierbinti.

Ciuperci la tava

Se pregatesc ciupercile ca mai sus. Se usuca, se asaza intr-o tava unele langa altele si in fiecare ciuperca se pune un praf de sare si o bucatica de unt proaspat. Se dau la cuptor. Se tin pana se moaie. Se servesc fierbinti.

Ciuperci in aluat

500 g ciuperci frumoase, 1 ou, 1/2 ceasca faina, 1/2 ceasca lapte, sare, 3 linguri untura sau ulei.Se aleg ciupercile mijlocii, se rup picioarele, se spala si se usuca bine cu un servet. Se face un aluat de clatite dintr-un ou, faina si lapte, se moaie ciupercile in aluat si se prajesc intr-o cratita cu multa untura fierbinte ca sa le cuprinda bine. Se rumenesc pe amandoua partile, se presara putina sare, se servesc fierbinti.

Mancare de hribi

200 g hribi (manatarci), 4 cepe mijlocii, 1 lingurita faina, 1 lingura bulion, verdeata, sare, piper, 3 linguri ulei.Hribii uscati se aleg cu foarte mare grija, sa nu aiba viermi. Se spala in cateva ape si se lasa in apa caldicica din ajun pana a doua zi. Se scurg bine de apa si se taie ca taiteii mai grosi. Apa in care s-au muiat hribii se lasa sa se limpezeasca si se pastreaza. Separat se rumenesc in ulei cepele taiate marunt, se presara faina, se sting cu o ceasca din apa limpezita in care au fost muiati hribii. Se adauga bulion, sare, piper. Se pun hribii si se lasa sa fiarba impreuna, adaugandu-se cate putin din apa in care au fost muiati, pana ce mancarea este gata. Se serveste rece cu patrunjel verde, tocat marunt, deasupra.

Pilaf de hribi

150 g hribi (manatarci), 1 1/2 ceasca orez, 2 cepe, 3 Iinguri ulei, 1 lingura bulion, sare, piper.Se moaie hribii din ajun. Se prajesc in ulei doua cepe taiat marunt. Se adauga orezul ales, spalat si apoi uscat intr-un servet.Cand orezul si ceapa incep sa se ingalbeneasca, se asaza intr-o cratita, impreuna cu 150 g de hribi fierti si taiati felii. Se toarna trei cesti din apa in care au fost muiati si fierti hribii, dupa ce a fost limpezita. Se adauga sare, piper si o lingura de bulion. Se tine la cuptor pana ce orezul este fiert. Se serveste rece. Atat mancarea, cat si pilaful se pregatesc la fel si din hribi proaspeti. Pilaful de hribi se poate servi si cald, cu sos de smantana.

Cartofi copti

12 cartofi mijlocii, sare, unt proaspat.Se spala cartofii bine, apoi se sterg. Se presara cu sare, se pun in cuptor. Se intorc pe o parte si pe alta ca sa-i cuprinda bine caldura. Cartofii mijlocii se coc intr-o ora si jumatate. Cand sunt gata se asaza pe farfurie pe un servet. Se servesc fierbinti, cu unt proaspat. Se pot coace si curatiti de coaja.

Cartofi prajiti

1 kg cartofi, 3 linguri untura sau ulei, sare. Cartofii se prajesc frumos numai in grasime multa, fie untura, fie ulei. Se curata cartofii si se taie in lungime, astfel incat sa se obtina bucati de grosimea creionului. Se spala intr-o apa si se usuca foarte bine cu un servet. Se infierbanta untura intr-o tigaie mai adanca. Se pun cartofii in untura, la inceput nu prea fierbinte, si se imprastie usor cu o furculita ca sa nu stea lipiti unii de altii. Dupa circa 10 minute, se impinge tigaia pe foc iute, pentru ca untura sa se infierbante la maximum. Se tin pana cand cartofii incep sa capete o culoare aurie. Se prajesc circa o jumatate de ora. Se scot cu o lingura cu gauri ca sa se scurga de untura, se presara cu sare si se servesc imediat fierbinti. Grasimea in care s-au prajit cartofii poate fi intrebuintata la alte mancari.

Cartofi prajiti felii

500 g cartofi, 4 linguri untura amestecata cu ulei, sare. Se curata cartofi de marime potrivita, de preferinta lunguieti. Se taie felii foarte subtiri si cat mai egale. Se spala in ape multe, pana ramane apa limpede. Se usuca bine pe un servet. Se incinge untura mai multa, amestecata in parti egale cu ulei. Se da drumul la putini cartofi odata, ca sa nu se raceasca untura. Pe masura ce primii sunt gata, se pun altii in untura. Trebuie sa fie rumeniti si crocanti. Cand sunt toti gata se sareaza. Se pot servi pe langa o friptura sau singuri ca aperitiv.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19