Dovlecei prajiti

3 dovlecei mijlocii, 2 linguri faina, 1/2 ceasca lapte, 3 linguri untura. Se rad dovleceii de coaja si se taie fie in lung, fie rotund, in felii de 1/2 centimetru grosime. Nu trebuie sa se sareze inainte de a fi pusi la prajit. Se infierbanta untura. Pentru ca dovleceii sa fie frumos rumeniti, trebuie prajiti in untura multa. Se dau dovleceii in faina, se moaie in lapte si din nou se dau in faina. Se rumenesc pe ambele parti. Trebuie serviti imediat ce sunt gata. Daca stau, se moaie cojita de deasupra. Se sareaza la masa.

Dovlecei pane

3 dovlecei mijlocii, 1 lingura faina, 1 ou, 1 lingura pesmet, 3 Iinguri untura. Se pregatesc dovleceii la fel ca pentru prajit. Se dau prin faina, ou si pesmet. Se rumenesc in untura multa, fierbinte. Se servesc indata ce sunt gata. Se sareaza la masa.

Dovlecei umpluti cu miezul lor

6 dovlecei mijlocii, 1 felie paine, 2 cepe, 1 lingura faina, 1 ou, 1 lingura bulion sau 4 rosii, 1 lingurita verdeata tocata, sare, piper, 2 linguri untura sau ulei.Se aleg dovlecei proaspeti de marime mijlocie. Se rad, se taie in doua si se scobesc. Miezul scos se toaca impreuna cu o felie de paine muiata si stoarsa si o ceapa prajita. Se adauga un ou, sare, piper, faina si verdeata tocata. Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii si se asaza intr-o cratita cu putina untura si se rumenesc. Separat se face urmatorul sos de rosii: se prajeste usor o ceapa tocata cu putina untura, se pune un varf de lingura de faina, se stinge cu apa, se adauga bulion, se lasa sa dea cateva clocote si se toarna in cratita peste dovlecei. Se da la cuptor o jumatate de ora pana sunt dovleceii fragezi.Aceeasi mancare se poate pregati, inlocuind untura cu ulei si oul cu o lingura de faina.

Dovlecei umpluti cu branza

6 dovlecei mijlocii, 2 linguri unt sau untura, 2 linguri branza, 1 lingura pesmet, sare, 2 linguri smantana. Se rad dovleceii, se taie in doua si se scobesc. Miezul se prajeste cu putina untura, se amesteca cu branza (fie branza alba de Braila, fie alta branza) si cu pesmetul. Se potriveste de sare. Se umplu dovleceii si se pregatesc la fel ca mai sus, adaugand in sos, daca avem, putina smantana.

Dovlecei umpluti

6 dovlecei mijlocii, 200 g branza de vaca, 1 ou, 1 lingura pesmet, 2 linguri orez, 1 ceapa mica, 1 lingurita verdeata tocata, 2 linguri unt sau untura, 4 rosii sau 1 lingura bulion.Se rad dovleceii, se taie in doua sau in trei bucati, dupa marime, si se scobeste miezul. Separat se freaca branza de vaca cu ou si cu pesmet. Se adauga orezul fiert cu putina apa, o ceapa mica tocata si rumenita cu unt sau untura, sare, piper, verdeata tocata. Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii, se rumenesc pe toate partile, in cratita, cu o lingura de untura. Deasupra se toarna un sos de rosii si se dau la cuptor sa fiarba inabusit, pana sunt dovleceii fragezi.

Dovlecei umpluti cu sufleu de branza

5 dovlecei frumosi, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 ceasca lapte sau apa, 2 linguri branza, 2 oua, sare. Se aleg dovlecei frumosi. Se taie in patru, intai in lat, apoi fiecare bucata in doua, in lungime. Se oparesc in apa clocotita cu sare. Se scot, se scurg, iar cand s-au racorit, fiecare sfert se scobeste inauntru. Separat se face un sos gros dintr-o lingura rasa de unt si o lingura plina de faina, care se stinge cu apa sau cu lapte, amestecand mereu sa nu se faca cocolosi, pana se ingroasa bine si se desface de pe cratita. Se da la o parte sa se racoreasca, apoi se adauga branza rasa, sare si pe rand doua galbenusuri si cele doua albusuri batute spuma. Cu aceasta compozitie se umplu sferturile de dovlecei, se asaza unele langa altele intr-o tava unsa cu unt. Se presara deasupra branza rasa, se dau la cuptor, se tin pana ce creste umplutura. Se scot si se asaza pe farfurie.

Dovlecei umpluti cu rosii la cuptor

3 dovlecei mijlocii, 500 g rosii, 1 lingura faina, 190 g branza alba, 2 linguri unt sau untura, sare. Se aleg dovlecei de marime potrivita. Se rad, se taie felii rotunde si se prajesc in unt sau in untura. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc, se asaza randuri de dovlecei alternand cu felii de rosii si cu feliute subtiri de branza de Braila. Se potrivesc de sare, se presara deasupra branza rasa si se pun cateva bucatele de unt. Se dau la cuptor. Se servesc in forma. Se mai pot pregati dovleceii ca mai sus, asezandu-i in forma cu felii de rosii, si inlocuind branza cu cativa catei de usturoi, tocati si rumeniti cu putina untura. Deasupra se presara pesmet si cateva bucatele de unt.

Sufleu de dovlecei

4 dovlecei mijlocii sau 750 g dovlecei in floare, 3 linguri unt, 2 linguri faina, 1/2 ceasca lapte sau apa, 2 linguri branza, 3 oua, sare.Se rad dovleceii, se taie in bucati potrivite si se oparesc cu apa clocotita si sare. Se scurg, se asaza intr-o forma de pamant (terina), cu unt. Se tin putin pe foc pana iese toata umezeala din ei. Se face separat o compozitie ca pentru sufleul de fasole. Se toarna deasupra, se presara branza rasa. Se da o ora la cuptor, la foc mijlociu, pana creste. Se serveste in forma.

Pilaf cu dovlecei

3 dovlecei mijlocii, 1 ceasca orez, 1 ceapa, 2 linguri ulei, sare, marar tocat, 2 cesti cu apa. Pentru sos: 500 g rosii, 1 lingurita zahar, 1 lingurita faina, 1 frunza de telina, sare.Se rad dovleceii, se taie si se rumenesc cu putin ulei. Se pregateste orezul ca pentru pilaful de urzici (v. 401). Se asaza intr-o cratita orezul si dovleceii, impreuna cu uleiul in care au fost prajiti, se adauga apa, doua cesti la o ceasca de orez. Se potriveste de sare. Se pune verdeata, se acopera, se lasa sa fiarba la cuptor, la foc mic, o jumatate de ora. Este gata cand bobul de orez se striveste usor intre degete. Se serveste cu sos de rosii pregatit din rosii fierte cu sare, zahar, faina si o frunza de telina. Orezul poate fi inlocuit cu arpacas, care trebuie muiat din ajun pentru ca sa fiarba mai usor.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19