Fasole verde cu ulei

1 kg fasole grasa, 1 ceapa, 2 linguri ulei, 4 rosii, 1 lingurita faina, 1 lingurita verdeata tocata, sare. Se curata fasolea, de preferinta fasole grasa. Se pune in apa fierbinte sa dea cateva clocote. Se prajeste cu ulei o ceapa tocata, se pune faina si se stinge cu apa. Se adauga rosiile curatite de pielite sau bulion, verdeata si fasolea scursa de apa. Se potriveste de sare si se da la cuptor.

Fasole verde cu omleta la cuptor

750 g fasole, 3 oua, 1 lingura faina, 3 linguri lapte, 2 linguri unt, sare.Se curata fasolea si se fierbe. Se scurge si se asaza cu unt intr-o forma rezistenta la foc. Separat se bat ouale ca pentru omleta, cu faina si lapte sau smantana. Se potriveste de sare. Se toarna compozitia peste fasole si se da la cuptor. Se tine pana se prinde ca o omleta. Se serveste in forma.

Fasole verde cu unt proaspat

1,500 kg fasole, 50 g unt proaspat, sare.Se curata fasolea rupand-o la capete. Se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu un praf de sare. Se fierbe descoperita, la foc potrivit. Se scurge, se adauga putin unt proaspat, miscand cratita pentru ca untul sa le cuprinda bine. Se potriveste de sare si se serveste fara sa se mai tina pe foc.

Fasole verde cu smantana

1,500 kg fasole, pentru rest aceleasi cantitati ca la "Dovlecei cu smantana". Se curata fasolea si se fierbe cu apa clocotita. Se scurge si se pregateste la fel ca dovleceii cu smantana.

Sufleu de fasole verde

750 g fasole fidea, pentru rest aceleasi cantitati ca la “Sufleu de dovlecei”.Se curata fasolea si se fierbe in apa clocotita cu putina sare. Se scurge, se asaza cu unt intr-o forma rezistenta la foc si se tine pe masina pana iese umezeala din fasole. Separat se prajesc doua linguri nu prea pline de fairia, in doua linguri de unt topit, fierbinte. Se amesteca, fara sa se rumeneasca de loc si se sting cu lapte sau cu apa. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa bine si se desface de pe cratita. Se da la o parte. Cand compozitia s-a racorit putin, se adauga branza rasa si galbenusurile puse pe rand.Se potriveste de sare. La sfarsit se adauga albusurile spuma. Se toarna compozitia peste fasole, se stropeste cu unt, se presara branza, se da la cuptor o ora. Se serveste cand a crescut frumos.

Fasole boabe, fiarta

500 g fasole uscata, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 frunza de dafin, sare.Se alege fasolea si se spala. Inainte de a fi pusa la fiert, se tine doua ore in apa calduta. Se scurge si se pune intr-o oala cu apa rece, cat sa le cuprinda bine. Se pune pe foc mic, sa inceapa incetsa fiarba. Dupa ce da in clocot se trage la o parte, se scurge si se pune din nou pe foc potrivit, cu alta apa fierbinte. Se adauga o ceapa, zarzavatul, o frunza de dafin, spre sfarsit se pune sarea. Se fierbe pe foc mic. Numai astfel boabele raman intregi. Se serveste calda sau rece, cu muraturi. Dupa gust se pot adauga doi, trei catei de usturoi. Cand se asaza in castron sau in farfurie, se scoate zarzavatul si frunza de dafin. Daca fasolea este mai veche se moaie in apa din ajun.

Fasole boabe cu slanina

500 g fasole uscata, 1 paharel vin rosu, 1 ceapa, 2 linguri untura, 100 g slanina afumata, 1 lingura bulion, 1 frunza de dafin.Se alege fasole cu bobul mare. Se tine, inainte de a fi pusa la fiert, doua ore in apa abia calduta. Se scurge si se pune intr-o oala cu apa rece, care sa o acopere cu un strat de un deget. Se pune oala pe foc mic, sa inceapa sa fiarba cu incetul. Cum da in clocot, se trage la o parte, se scurge si se pune din nou la foc potrivit, cu apa fierbinte, in cantitate egala cu aceea varsata. Se adauga un paharel de vin rosu. Se lasa sa fiarba la foc potrivit, se ia spuma. Separat se prajeste in untura o ceapa taiata marunt si se pune in oala, dupa ce fasolea a inceput sa fiarba, impreuna cu slanina afumata, taiata marunt, o Iingura de bulion, o frunza de dafin; spre sfarsit se pune sarea. Fasolea, dupa soi, trebuie sa fiarba circa 1 1/2—3 ore. Daca scade prea mult in timpul fiertului, se mai adauga putina apa clocotita.

Iahnie de fasole

500 g fasole uscata, 3 cepe, 2 linguri ulei, 1 lingura bulion, 1 frunza de dafin.Se alege fasolea si se fierbe dupa cum s-a aratat mai sus. Se prajeste separat, in ulei, ceapa taiata pestisori si cand fasolea este fiarta, se amesteca cu aceasta, se adauga bulion, o frunza de dafin, sare. Se tin sa dea cateva clocote impreuna. Nu trebuie lasata sa scada prea tare; se serveste racorita.

Fasole batuta

500 g fasole uscata, 2 cepe, 2 linguri ulei, sare, 1 capatana usturoi.Se alege fasolea boabe si se fierbe (v. 436). Daca fasolea este noua, nu trebuie tinuta in apa mai inainte. Se trece fierbinte prin sita si se bate bine la foc pana creste. Se serveste cu ceapa prajita in ulei sau cu mujdei de usturoi si cu mamaliguta.

Mazare verde inabusita

1 kg mazare boabe, verde, 1 lingura unt, 1 lingurita zahar, sare.Mazarea pentru gatit trebuie sa fie proaspata, altfel nu este gustoasa. Se alege mazarea si se pune la foc cu o lingura de unt. Se acopera, se tine sa fiarba inabusit, la foc mic. Din cand in cand se adauga cate o lingura de apa. Se pune sare, o lingurita de zahar. Se serveste cu friganele sau cu crochete.

Mazare verde fiarta

1 kg mazare boabe, verde, 1 l apa, 50 g unt proaspat, 1 lingurita zahar, 1 lingurita marar verde tocat, sare. Se alege mazarea, se pune la fiert cu apa clocotita si cu un praf de sare. Trebuie sa fiarba circa o jumatate de ora, nu insa la focmare. Cand este gata, se scurge, se lasa o clipa pe masina, ca sa nu mai aiba de loc apa. Se pune sare, o lingurita de zahar, o lingurita de marar verde tocat si unt proaspat.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19