Mazare verde cu slanina

1 kg mazare verde boabe, 200 g arpagic, 150 g slanina fiarta, 1/2 lingura faina, 1 lingura unt. Se alege mazarea. Se prajesc usor cu putin unt arpagicul si slanina fiarta, taiata in mici cuburi. Cand sunt putin rumenite, se pune si mazarea. In acest timp, se face un rantas din unt cu faina. Se stinge cu o ceasca de apa. Se toarna sosul peste mazare, se lasa sa fiarba circa jumatate de ora. Se potriveste de sare, se serveste cu crochete.

Mazare verde pastai

1 kg mazare pastai, 1 lingura unt, 1 lingurita zahar, 1 lingurita faina, sare. Se curata pastaile de mazare ca si fasolea verde, apoi se pregatesc ca mazarea verde boabe.

Mazare batuta

500 g mazare uscata, 3 cepe, 1 cartof, sare, 2 linguri ulei, 1 capatana usturoi. Se alege mazarea uscata. Se spala si se lasa sa stea doua ore in apa calduta. Se scurge si se pune cu apa rece pe foc potrivit, sa inceapa sa fiarba cu incetul. Se tine circa doua, trei ore. Se adauga de la inceput o ceapa si un cartof. Cand mazarea este bine fiarta si mai ales foarte scazuta, se trece fierbinte prin sita; se pune din nou intr-o oala si se bate pe marginea masinii, pana se umfla si devine spumoasa. Se potriveste de sare. Se serveste cu ceapa prajita in ulei sau cu mujdei de usturoi, de asemenea cu miez de varza acra.Mazarea batuta este mai buna daca la doua parti mazare se adauga o parte de fasole batuta.

Linte fiarta

500 g linte, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 50 g unt proaspat. Se alege lintea cu gri]a, bob cu bob, ca sa nu ramana pietricele prin ea, Se tine doua ore in apa calduta. Se pune la fiert cu apa rece, cu o ceapa si zarzavat. Trebuie sa fiarba incet, ca sa nu se terciuiasca. Sare se pune numai la sfarsit, cand lintea este aproape fiarta, altfel ramane tare. Cand este gata, se scurge si se adauga o bucata de unt proaspat. Untul trebuie sa fie taiat in bucati mici ca sa se topeasca repede. Se amesteca, se serveste fierbinte.

Linte batuta

500 g linte, sare, 2 cepe, 2 linguri ulei. Se pune lintea la fiert, la fel ca mai sus. Se scurge, se trece fierbinte prin sita. Se pune din nou in cratita si se bate pe masina pana devine spumoasa. Se mai adauga cate putin din apa in care a fiert, ca sa nu fie prea groasa. Se serveste cu ceapa prajita in ulei. Este foarte gustoasa daca la fiert se adauga cateva felii de slanina afumata, taiata marunt, iar inainte de a fi servita, se amesteca cu putin unt proaspat.

Chiftele de linte

250 g linte, 1 felie paine, 1 ceapa mica, 1 ou, sare, piper, 1 lingura faina, 2 linguri untura. Se fierbe lintea asa cum s-a aratat mai sus. Se scurge bine. Se trece prin masina de tocat adaugand o felie mai groasa de paine muiata in apa si stoarsa bine, ceapa prajita in untura, un ou, sare, piper si doi catei de usturoi (dupa gust). Se fac cu mana chiftele care se dau prin faina si se prajesc in untura. Sunt gustoase si pot fi servite in locul chiftelelor de carne, cand lipseste carnea.

Rosii umplute cu orez

12 rosii potrivit de mari, 2 cepe, 1 ceasca de orez, 2 linguri ulei, 1 lingurita verdeata, sare, piper. Pentru sos: miezul de la rosii, 1 ceapa, 1 lingura ulei, 1 lingurita faina, 1 lingurita zahar, sare.Se aleg rosii netede, rotunde si potrivit de mari. Se taie un capacel in partea unde a fost codita, se scot miezul si semintele cu grija, ca sa nu se sparga rosiile, si se pun cu gura in jos, sa se scurga. Separat se prajeste in ulei ceapa taiata marunt, se adauga orezul, si cand incepe sa se ingalbeneasca, se stinge cu apa. Se tine cateva minute pe foc sa infloreasca orezul (incepe sa se umfle). Se da la o parte, se adauga verdeata tocata, sare si piper. Se umplu rosiile. Se asaza intr-o cratita cu un sos facut dintr-o lingura de ulei in care s-a prajit o ceapa tocata, miezul scos din rosii, faina, zahar si sare. Se da la cuptor sa fiarba putin, la foc potrivit. Rosiile trebuie sa ramana intregi, frumoase.Tot atat de gustoase sunt si rosiile umplute cu arpacas. Se fac la fel, arpacasul trebuie insa muiat in apa din ajun, ca sa fiarba mai repede.

Rosii umplute cu ciuperci

12 rosii mijlocii, 250 g ciuperci, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 lingurita bulion de ardei, 1 catel de usturoi, 1 lingura pesmet, 1 lingurita zahar, sare, piper.Se pregatesc rosiile ca mai sus. Se lasa sa se scurga. Se prajeste in ulei ceapa tocata marunt. Se spala ciupercile, si dupa ce se indeparteaza varful piciorului, se toaca marunt. Se pun in uleiul cu ceapa, se adauga sare, piper. Se amesteca si cand ciupercile incep sa se moaie, se adauga o lingurita de bulion de ardei, usturoiul sfaramat, o lingura buna de pesmet si putina apa. Se amesteca pe foc pana cand compozitia devine destul de groasa. Se umplu rosiile si se presara pesmet. Se pun la cuptor cu o lingura de ulei si putin bulion de rosii subtiat; se amesteca cu o lingurita de zahar. Se servesc reci. In loc de ulei se pot pregati cu unt, dar se servesc calde.

Rosii cu sufleu de branza

12 rosii mijlocii, 2 oua, 1 lingura faina, 2 linguri unt, 1 1/2 ceasca lapte sau apa, 1 lingura branza rasa, sare. Se aleg rosii rotunde, frumoase, se taie in doua in latime, se scobeste miezul. Se lasa cu gura in jos sa se scurga. Se prajeste usor faina cu o lingura de unt, se stinge cu lapte. Se face un sos destul de gros, se adauga branza rasa, galbenusurile, sarea si la sfarsit albusurile batute spuma. Se asaza rosiile intr-o forma cu marginile joase, unsa bine cu unt, se pune in fiecare cate o lingura de umplutura, se presara branza si se dau la cuptor, la foc potrivit. Se servesc in forma.

Ardei umpluti cu orez

12 ardei, pentru rest aceleasi cantitati ca la “Rosii umplute cu orez”. Se spala ardeii, se scoate capacul in jurul coditei si se pre-gatesc la fel ca rosiile cu orez. In orez se poate adauga un morcov ras pe razatoarea mica. Dupa ce s-au asezat in cratita, inainte de a tuma sosul, se lasa sa se rumeneasca putin in ulei, intorcindu-i pe toate partile. Se toarna sosul, se dau la cuptor. Se servesc reci.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19