Ardei umpluti cu vinete

12 ardei, 3 vinete mijlocii, 1 felie de paine, 1 ceapa, 1 ou, 1 lingura faina, sare, piper, 2 linguri untura. Pentru sos: 500 g rosii, 1 lingurita faina, 1 lingurita zahar, sare, 1 frunza de telina. Se scot cotoarele de la ardei si se curata de seminte. Se coc vinetele ca pentru salata, se toaca impreuna cu putin miez de paine alba muiat in lapte si o ceapa tocata, prajita. Se adauga un ou, sare, piper si faina. Se umplu ardeii cu aceasta compozitie, se inmoaie capatul in putina faina si se prajesc in untura, Se asaza in cratita cu un sos de rosii (v. 63) si se dau la cuptor sa fiarba incet.

Pilaf de ardei

6 ardei grasi, pentru rest aceleasi cantitati ca la "Pilaf de praz".Se pregateste la fel ca pilaful de praz inlocuind prazul cu cativa ardei grasi taiati ca fideaua si inabusiti in ulei. Se adauga la fiert si putin marar tocat.

Vinete impanate

6 vinete potrivite, 4 cepe, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, 1 ardei gras, 1/2 varza, 6 catei de usturoi, frunze si cozi de telina, 2 linguri ulei. Pentru sos: 2 linguri bulion sau 300 g rosii, 1 lingurita faina, 1 lingura ulei, 1 lingurita zahar, sare.Se aleg vinete proaspete, mai mici. Se taie capatul dinspre coada, apoi cu un cutit mic se fac patru despicaturi in lungime, fara a patrunde prea adanc. Se tin circa 10 minute inapa clocotita. Se scot, se sareaza, se asaza una langa alta pe un fund de lemn, iar deasupra se pune alt fund cu greutati pe el. Se lasa astfel la teasc o jumatate de ora, sa se scurga si sa iasa amareala din ele. Intre timp se taie ceapa pestisori si se rumeneste in ulei. Se taie ca fideaua tot zarzavatul si se prajeste de asemenea in ulei. Cand zarzavatul s-a muiat, se umplu vinetele prin despicaturi, adaugand si cate un fir de usturoi, se leaga cu frunze de telina oparite si se asaza intr-o cratita. Daca mai ramane zarzavat, se pot umple si cativa ardei grasi, care se asaza printre vinete. Se face un sos din putin ulei, bulion sau cateva rosii date prin sita, sare, piper, o lingurita de zahar si faina. Se toarna sosul in cratita si se lasa sa fiarba inabusit, la foc potrivit, o jumatate de ora. Se serveste rece.

Vinete grecesti

3 vinete mijlocii, 1 lingura faina, 3 capatani de usturoi, 500 g rosii, 3 linguri ulei, 1 lingurita zahar, sare. Se aleg vinete mijlocii, se taie felii, se oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare si se tin 20 minute sub teasc. Se scurg, se dau prin faina si se rumenesc in ulei la foc mijlociu, incet, ca sa fie bine patrunse. Se curata usturoiul, se prajeste usor cu putin ulei, se adauga rosiile fara coaja, zaharul si sarea. Se lasa sa fiarba acoperit pana ce usturoiul incepe sa se moaie. Se asaza feliile de vinete frumos pe farfurie, iar la mijloc se toarna sosul de rosii cu usturoi.

Vinete cu branza la cuptor

3 vinete mijlocii, 3 linguri faina, 4 linguri unt sau untura, 1 1/2 ceasca cu lapte, 100 g branza, sare, 1 lingurita pesmet, unt proaspat cat o nuca.Se prajesc vinetele ca pentru “Vinete grecesti” (v. mai sus) si se prajesc in unt sau untura. Separat se face un sos alb din doua linguri de unt in care se prajesc usor doua linguri de faina si se stinge cu lapte. Se adauga branza rasa, se potriveste de sare si de piper. Intr-o forma rezistenta la foc, se asaza randuri alternand de vinete si de sos. Deasupra se presara pesmet si se adauga cateva bucatele de unt. Se da la cuptor pana incepe sa se rumeneasca.

Vinete umplute cu orez

6 vinete mijlocii, 1/2 ceasca orez, 500 g rosii, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 lingurita de zahar, sare, piper, 2 linguri ulei, 1 lingura pesmet.Se aleg vinete potrivit de mari. Dupa ce s-a taiat capatul dinspre coada, se taie vinetele in doua, in lungime. Se pun in apa clocotita si se tin un sfert de ora. Se scot, se sareaza si se asaza pe masa de lemn, deasupra punandu-se un fund cu greutati pe el. Se tin astfel o jumatate de ora sa se scurga. Se prajeste o ceapa taiata marunt cu o lingura de ulei. Se adauga rosiile taiate bucati, usturoiul, zaharul, sare, piper. Se lasa totul sa fiarba pana se obtine un sos bine scazut, Se trece prin sita. Se fierbe separat in apa 1/2 ceasca de orez. Se scobesc jumatatile de vinete, se toaca miezul, se amesteca cu orezul scurs de apa si cu o parte din sos. Se unge cu ulei o forma de pamant cu margini joase, se asaza vinetele; cu o lingura se pune umplutura in fiecare, se presara pesmet, se da la cuptor la foc potrivit. Cand sunt gata, se toarna imprejur sosul de rosii care a mai ramas. Aceeasi mancare se poate pregati cu unt, servindu-se calda.

Vinete umplute la cuptor

6 vinete mijlocii, 1 lingura faina, 2 linguri branza rasa, 2 oua, 1 ceasca lapte, 2 linguri unt. Se pregatesc vinetele la fel ca mai sus. Dupa ce au stat o jumatate ora la teasc, se scot, se scobeste miezul si se asaza vinetele intr-o forma de pamant unsa cu unt. Dintr-o lingura de unt si una de faina se face un rantas care se stinge cu putina apa sau lapte. Se amesteca cu branza, miezul de la vinete bine tocat, galbenusurile, sare si la urma albusurile spuma. Cu o lingura se umplu vinetele cu aceasta compozitie, se presara branza rasa si se dau la cuptor, la foc bun. Se servesc in forma.

Vinete portugheze

4 vinete mijlocii, 150 g branza, 2 linguri faina, 2 linguri untura, 2 cepe, 500 g rosii, 1 fir de usturoi, cimbru, dafin, sare, piper, 1 lingurita zahar, 1 lingura unt, 1 lingurita pesmet. Se aleg vinete mijlocii, se taie felii de 1 cm grosime. Se oparesc, se scurg, se sareaza si se pun pe un fund de lemn sa stea 20 de minute cu un teasc deasupra. Separat se infierbanta o lingura de unt in care se prajesc cepele taiate marunt. Se adauga rosiile taiate in doua, un fir de usturoi, cimbru, frunza de dafin, sare, piper, si zahar. Se lasa sa fiarba inabusit o jumatate de ora, pana ce sosul se ingroasa. Se sterg feliile de vinete, se dau prin faina si se prajesc in untura. Se trece sosul prin sita, se pun cateva linguri pe fundul unei forme rezistente la foc, iar deasupra cateva feliute subtiri de branza alba (telemea). Se asaza apoi feliile de vinete, se repeta din nou punand sos, felii de branza si apoi vinete. Cand totul este asezat, se toarna deasupra sosul care a mai ramas, se presara branza rasa amestecata cu pesmet, se stropeste cu unt, se da la cuptor, la foc iute. Se servesc in forma.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19