Mancare de vinete cu rosii si ardei

2 — 3 vinete mijlocii, 1 kg rosii, 2 cepe, 6 ardei grasi, 2 — 3 catei de usturoi, 2 — 3 linguri ulei, marar, patrunjel, sare, piper. Se taie rosiile felii. Se asaza un rind pe fundul cratitei, apoi se pune un rand de ceapa cruda taiata pestisori (felii subtiri). Se taie in patru vinetele, se oparesc, se scurg, se asaza peste ceapa, iar deasupra se pun ardei grasi taiati rotocoale. Peste ardei se pun cativa catei de usturoi taiati in doua, marar, patrunjel tocat, sare si piper (facultativ). Deasupra se pune restul de rosii taiate felii. Se acopera cratita cu capacul si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand incepe sa lase apa, se adauga uleiul. Se misca cratita din cand in cand, pentru a se controla daca nu s-a prins de fund. Se da la cuptor pana ce scade complet. Se lasa sa se raceasca in cratita si se rastoarna ca o budinca.

Vinete coapte cu branza

6 vinete mijlocii, 200 g branza, 2 linguri unt, 1 lingurita pesmet, sare.Se aleg vinete mijlocii. Se coc la fel ca pentru salata observand ca sa ramana cat mai albe. Nu se toaca. Se da sare. Se unge o forma cu unt, se asaza felii subtiri de branza, deasupra se pun trei vinete intregi care se intind cu cutitul, astfel incat sa formeze un strat; se pune unt, apoi iar branza si vinete. Deasupra se presara branza rasa amestecata cu pesmet, se stropeste cu unt, se dau la cuptor la foc iute. Se servesc in forma.

Chiftele de vinete cu sos de rosii

3 vinete mijlocii, 2 oua, 2 linguri faina, sare, piper, 3 linguri ulei. Pentru sos: 500 g rosii, 1 ceapa, 1 lingurita zahar, sare. Se coc vinetele, se curata si se asaza pe un fund inclinat sa se scurga. Se toaca si se amesteca cu doua oua, sare, piper si faina, astfel incat compozitia sa fie mai mult moale. Se iau cu lingura din compozitie si se da drumul chiftelelor in ulei incins, prajindu-le pe ambele parti. Separat se fierb rosiile, se trec prin sita si se amesteca cu putina ceapa prajita. Se adauga sare si o lingurita de zahar. Se tine sa dea cateva clocote. Se asaza chiftelele in sosul de rosii si se lasa pe marginea masinii sa fiarba foarte incet, ca sa nu se sfarame. Se servesc calde sau reci.

Bame grecesti

1 kg bame, 3 cepe, 500 g rosii sau 2 linguri bulion, 1 ceasca otet sau bors, 1 lingurita faina, 1 lingurita zahar, sare, 3 linguri ulei. Bamele trebuie sa fie tinere si proaspete, altfel sunt baloase. Se rup coditele si se oparesc cu bors sau cu otet indoit cu apa. Se tin astfel un sfert de ora, se scurg si se spala in 2 — 3 ape reci. Se prajesc usor in ulei cepele taiate marunt, se presara faina, se sting cu apa, se adauga bulion sau rosii curatate de seminte, zahar si sare. Se pun bamele in sos. Se lasa sa fiarba incet. Ca sa nu se sfarame. Se servesc reci.

Conopida cu unt

2 conopide mari, 50 g unt, 1 lingura pesmet, sare. Se aleg conopide cu floare alba si frumoasa. Se taie coada cat mai aproape de capatana. Cu un cutit mic se desprind toate frunzulitele din jurul conopidelor. Se spala in apa rece si se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita, sarata. Se fierb circa o jumatate de ora, descoperit, la foc iute, Conopida se fierbe totdeauna aproape de masa, deoarece stand in apa, se inroseste. Cand sunt gata, se scurg bine de apa, se asaza pe farfurie, se toarna deasupra unt topit si se presara pesmet putin rumenit in unt. Se poate servi cu sos de rosii sau cu sos alb pregatit cu unt, o lingura de faina si apa in care a fiert conopida. Aceasta apa in nici un caz nu se arunca, deoarece poate servi la pregatirea unei supe de zarzavat foarte gustoasa.

Conopida la cuptor

1 conopida mare sau 2 mijlocii, 1/2 lingura faina, 2 linguri unt, 1 ceasca lapte, 2 linguri smantana, 2 linguri branza rasa, 1 lingurita pesmet, sare. Se desface o conopida, mare, frumoasa, se rup buchetele, se taie la fiecare codita si frunzele mici, verzi, dimprejur. Se spala, se fierbe in apa clocotita cu sare si se scurge bine. Se asaza intr-o forma unsa cu unt. Cat fierbe conopida, se face un sos alb din 1/2 lingura de unt si 1/2 lingura faina. Se stinge cu o ceasca de lapte sau cu apa in care a fiert conopida. Se tine putin sa fiarba, dar sa nu se ingroase, sa ramina ca o smantana. Daca este necesar, se mai adauga lapte. Cand este gata, se amesteca cu smantana si cu branza rasa si se toarna peste conopida, incet, ca sa patrunda printre buchete. Se presara cu branza amestecata cu pesmet, se stropeste cu unt. Se da la cuptor iute, pana se rumeneste deasupra.

Conopida cu ciuperci la cuptor

1 conopida mare, 200 g ciuperci, 2 linguri faina, 2 Iinguri unt, 1 1/2 ceasca lapte, 1 galbenus, unt proaspat cat o nuca, 1 lingura branza, sare. Se fierbe o conopida frumoasa in apa cu sare. Cand este gata, se desfac buchetele. Intre timp se curata ciupercile, se taie felii subtiri si se inabusa cu putin unt. Separat se face un sos dintr-o lingura de unt si doua linguri de faina, se stinge cu doua cesti de lapte sau de apa in care a fiert conopida. Cand este fiert si potrivit de gros, se amesteca cu un galbenus si, cu cateva picaturi de lamaie. Se potriveste de sare. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc, se asaza cateva buchete de conopida intr-un strat cat mai egal, un rand de ciuperci iar deasupra restul de conopida. Se toarna apoi sosul de faina. Se mai presara putina branza, se adauga cateva bucatele de unt si se da la cuptor pana incepe sa se rumeneasca. Se serveste in forma.

Sufleu de conopida

1 conopida mare, 3 oua, 1/2 lingura faina, 1 ceasca lapte, 3 Iinguri branza, 1 ceapa, 2 linguri unt, unt proaspat cat o nuca, sare.Se fierbe conopida, se scurge, se trece prin sita. Separat se prajeste usor o ceapa tocata marunt, cu o lingura de unt. Se adauga faina, se stinge cu lapte sau cu apa. Se tine sa fiarba pana se ingroasa ca o smantana. Se amesteca cu conopida, se adauga doua linguri de branza rasa, trei galbenusuri, o bucatica de unt proaspat cat o nuca si la sfirsit trei albusuri batute spuma. Se potriveste de sare. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt. Se presara branza. Se da la cuptor la foc potrivit, tinandu-se pana creste si se rumeneste frumos deasupra. Acelasi sufleu se poate pregati si din dovlecei. Cine nu doreste sa puna ceapa in sufleu, poate praji direct faina in unt, continuand apoi ca mai sus.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19