Varza de bruxelles cu unt

1 kg varza, 2 linguri unt, sare.Se alege varza cat mai mica, dearece aceasta este tanara. Se curata de frunzele galbene, se spala in mai multe ape si se pun la fiert in apa clocotita, care trebuie sa le acopere , bine. Se pune sare. Se tin sa fiarba descoperit, la foc iute un sfert de ora. Se scurg, se pun intr-o cratita cu o lingura de unt si se mai tin un sfert de ora, pana ce le patrunde untul. Se misca cratita ca sa nu se prinda pe fund. Inainte de a servi se mai adauga 2 — 3 bucatele mici de unt proaspat.

Varza de bruxelles cu branza

1 kg varza, 2 linguri unt, 3 linguri branza, sare. Se fierbe varza in apa multa, se scurge. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc, se presara branza rasa. Se asaza varza, punand intre randuri putina branza rasa si unt. Se presara branza si deasupra, se stropeste cu unt, se da la cuptor cateva minute, pana se rumenes

Varza de bruxelles la cuptor

1 kg varza, pentru rest aceleasi cantitati ca la "Conopida la cuptor".Se fierbe varza cu multa apa, se scurge, se pregateste la fel cu conopida la cuptor, cu sos alb sau numai cu smantana.

Varza rosie inabusita

1 varza cam de 1 kg, 1 ceapa, 1 lingurita faina, 1 paharel vin rosu, 2 linguri untura, sare.Se taie o varza rosie ca fideaua. Separat se prajeste o ceapa taiata marunt in untura. Se adauga varza, se presara faina, se toarna un paharel de vin rosu. Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba inabusit circa doua ore.

Varza dulce calita

1 varza de 1 kg, 3 linguri untura, 10 boabe piper, sare.Se infierbanta untura sau ulei intr-o cratita. Se taie varza ca fideaua, se pune in cratita si se tine pe foc potrivit sa se rumeneasca incet o ora. Din cand in cand se amesteca cu lingura, ca sa nu se prinda pe fund si se toarna cate o lingura de apa, daca este necesar. Se potriveste de sare si se adauga cateva boabe de piper. Se poate acri (dupa gust) cu putin bors sau cu sare de lamaie dizolvata in apa.

Varza cu taietei

1 varza mica, 300 g taitei, 2 linguri unt, 2 linguri untura,sare, piper. Se taie ca fideaua o varza dulce si se pune intr-o cratita cu o lingura de untura, tinandu-se pana incepe sa se moaie. Se potriveste de sare si piper, care nu trebuie sa lipseasca. Intre timp se fierb taiteii (trebuie sa fie cantitati aproximativ egale de varza si de taitei), se scurg si se amesteca cu unt. Se asaza intr-o forma rezistenta la foc, un rand de varza, unul de taitei si asa mai departe. Deasupra se pun cateva bucatele de unt si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Varza acra calita

1 varza mare, 3 linguri untura sau ulei, 10 boabe piper.Daca varza murata este prea acra, se spala intii in apa. Se scurge bine de apa si se taie ca fideaua. Se pregateste apoi la fel ca varza dulce. Cind este aproape gata, se adauga si citeva boabe de piper.

Varza acra cu maslina

1 varza mare, 3 linguri ulei, 150 g masline, 1 lingurita boia de ardei.Daca varza murata este prea acra, se spala intai in apa. Se scurge bine si se taie ca fideaua. Se rumenesc in ulei doua cepe taiate marunt, se adauga varza. Cand incepe sa se rumeneasca, se pune o lingurita de boia de ardei muiata intr-o ceasca de apa, si se lasa sa fiarba inabusit. La ultimele clocote se adauga cateva masline spalate cu apa calduta. Daca este necesar, din cand in cand se adauga la varza putina apa. Se potriveste de sare. Varza trebuie sa fie scazuta.

Sarmale cu crupe de porumb

1 varza mare murata, 1 ceasca de crupe (pasat), 2 cepe, 2 linguri jumari (ramase de la topitul unturii), 3 linguri untura, sare, piper, 1 lingurita boia de ardei, 2 — 3 bucati de sorici afumat. Crupele de porumb nu sunt altceva decat porumb macinat, insa mult mai mare decit malaiul obisnuit. Sarmalele se pot face atat cu varza acra, cat si cu varza dulce. Aceasta din urma se opareste cu bors inainte de a fi pregatita. Pentru sase persoane ajunge o ceasca de crupe. Acestea cresc mult la fiert. Se taie marunt cepele si se pun sa se rumeneasca cu o lingura de untura. Se adauga jumarile ramase de la topitul unturii sau o bucata de slanina afumata taiata marunt. Se pun crupele dupa ce au fost bine spalate si scurse si se sting cu o ceasca de apa. Se amesteca mereu ca sa nu se lipeasca. Cand au inceput sa se umfle, se dau la o parte sa se racoreasca putin. Se adauga sare si piper. Se pregateste varza ca pentru sarmalele obisnuite. Sarmalele de crupe se fac mari cam cat oul de gaina. Varza care a ramas se taie ca fideaua, se asaza pe fundul cratitei, se pun sarmalele, iar printre randuri, cateva bucati de sorici afumat si fiert. Se toarna apa, sau bors cand sarmalele sunt facute cu varza dulce. Se poate adauga si putin bulion sau boia de ardei. Se lasa sa fiarba la cuptor, inabusit, cam doua ore. Sunt mai gustoase incalzite.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19