Cartofi noi

1 kg cartofi noi, 1 lingura unt, 1 lingurita marar tocat, sare. Cartofii noi nu se curata de coaja, ci se rad cu cutitul sau, dupa ce au fost tinuti catva timp in apa, se freaca cu un servet aspru si cu putina sare. Se mai spala intr-o apa, se scurg si se pun intr-o cratita cu o lingura de unt. Se misca des cratita, ca sa nu se prinda de fund si se lasa sa se rumeneasca uniform. Cand sunt aproape gata, se sareaza si se presara cu marar taiat marunt. La fel se pot pregati cu untura sau cu ulei.

Cartofi noi inabusiti

1 kg cartofi noi, 1 lingura unt sau untura, 1 ceasca apa, sare. Se rad cartofii si se oparesc cinci minute in apa clocotita cu sare. Se scurg bine si se pun intr-o cratita cu o lingura de unt sau de untura. Se dau la cuptor acoperiti si se tin sa se rumeneasca. Se adauga 1/2 ceasca de apa si se lasa la cuptor pana zeama scade de tot. Cartofii raman foarte fragezi inauntru si rumeni pe afara.

Cartofi cu ceapa

1 kg cartofi, 1 ceapa, 1 lingura untura, sare. Se fierb cartofii cu coaja. Se curata, se taie felii. Se taie o ceapa marunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Cand ceapa s-a muiat, se adauga cartofii si sarea, si se tin pe foc pana se infierbanta. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda de fund si sa nu se arda ceapa.

Legume asortate

200 g morcov, 200 g mazare verde, 200 g fasole, 200 g cartofi, 1 conopida mijlocie, 3 linguri unt.Se pregatesc separat: morcovi, mazare, fasole, cartofi, asa cum s-a aratat la fiecare, si se fierbe o conopida frumoasa. Se asaza pe o farfurie rotunda conopida la mijloc, imprejur fasolea, apoi cartofii, morcovii si, in sfarsit, mazarea. Se toarna unt peste conopida, se servesc cat mai fierbinti.

Snitel de legume

2 morcovi, 1 patrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varza, o mana de fasole, una de mazare; 2 oua, 2 linguri faina, 1 lingura branza rasa, 1 lingura pesmet, 2 linguri untura, sare. Se fierb impreuna sau separat, in apa cu sare: morcovii, patrunjelul, cartofii fara coaja, varza (oparita mai inainte), fasolea verde si mazarea boabe, verde. Se scurg bine din apa si se toaca impreuna, afara de mazare, potrivit de marunt. Separat se amesteca o lingura de faina cu doua oua, se adauga zarzavatul, branza rasa si sare daca mai trebuie. Se ia cu lingura din compozitie, se fac chiftele rotunde cu mana data prin faina si se turtesc apoi in forma de snitel, pe un fund presarat cu pesmet. Se rumenesc in untura si se servesc cu salata.

Chiftele de zarzavat

2 morcovi, 2 patrunjei, 1 telina, 1 praz, 5 cartofi, 2 oua, 2 linguri branza, 3 linguri faina, sare, piper, 3 linguri untura sau ulei.Se fierbe tot zarzavatul si cartofii fara coaja. Se scurg bine de apa, se dau prin masina de carne. Se adauga doua linguri de faina, doua oua, branza, sare, piper. Se fac chiftele rotunde care se dau prin faina si se prajesc in untura sau in ulei.

Budinca de clatite cu legume

O mana de fasole verde, o mana de mazare boabe, cateva buchete de conopida, 1 dovlecel mic, 2 cartofi, 1 morcov, 1 lingura faina, 1 lingura unt, 1 ceasca lapte, 2 oua, 2 linguri branza rasa, 2 linguri smantana, sare. Pentru clatite: 2 oua, 1 ceasca faina, 1 ceasca lapte, 1 lingura unt, sare.Se fac 14 — 15 clatite din doua oua. Dinainte se pregatesc legumele fierte separat, adica fasole verde, mazare boabe, cateva buchete de conopida, un dovlecel, doi cartofi, un morcov, acestea din urma curatite si taiate bucati potrivite. In acest timp se pregateste sosul astfel: se prajeste o lingura de faina cu o lingura de unt si inainte de a se rumeni, se stinge cu lapte, potrivind sosul sa aiba consistenta smantanii. Se pune sare. Dupa ce s-a mai racorit, se adauga ouale, branza rasa si smantana. Se unge bine cu unt o cratita de marimea clatitelor. Se asaza doua clatite pe fund si trei, patru pe margini, astfel incat dupa ce s-a umplut cratita, sa poata fi intoarse deasupra, toata budinca fiind imbracata in clatite. Se pune un strat de legume amestecate, doua linguri de sos, o clatita si asa mai departe, pana ce se umple cratita. Se intorc deasupra clatitele de pe margini, se stropeste budinca cu unt si se da la cuptor sa se rumeneasca. Cand este gata se rastoarna.

Ciuperci cu smantana

1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 1 ceasca smantana, 1 lingurita faina, sare, marar tocat. Se aleg ciuperci, de preferinta mici, in orice caz foarte proaspete, albe si cu carnea tare. Se curata, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie in patru sau in mai multe bucati, dupa marmie. Pe masura ce sunt curatite, se arunca intr-o cratita cu apa rece in care s-a pus putin otet si un praf de sare, pentru a nu se innegri inainte de a fi puse foc. Indata ce sunt toate curatite, se pun in cratita sa se inabuse, cu unt si putina sare. Se amesteca din cand in cand se fierb pana ce apa pe care au lasat-o este aproape scazuta. Cand sunt gata, se adauga smantana amestecata cu faina si se lasa la foc mic pana incep din nou sa fiarba. Inainte de a servi, se adauga putin marar verde tocat. In loc de a se amesteca cu smantana, faina poate fi prajita usor in unt si stinsa, adaugandu-se apoi smantana. Totul se toarna peste ciuperci si se lasa sa dea cateva clocote.

Ciulama de ciuperci

1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 2 linguri faina, sare, piper.Se pregatesc ciupercile la fel ca mai sus si se fierb in apa cu putina sare. Se prajeste usor faina in unt si se stinge cu o ceasca din zeama in care au fiert ciupercile. Se lasa sa fiarba incet pana ce sosul este potrivit de gros. Se amesteca cu ciupercile; se da sare si piper si se lasa sa dea impreuna cateva clocote. Se serveste foarte fierbinte, cu mamaliga.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19