Mancare de ciuperci

1 kg ciuperci, 2 cepe, 4 rosii, 2 linguri unt, 1 lingurita faina, sare, verdeata tocata. Se curata ciupercile ca mai sus si se taie bucati. Se taie ceapa felii si se prajeste usor cu o lingura de unt. Se pun ciupercile si se tin pana scade toata apa din ele. Se adauga faina, cateva rosii fara coaja si seminte, sare si putina verdeata tocata. Se lasa sa fiarba acoperit pana ce mancarea este potrivit de scazuta. Se serveste fierbinte. Se poate pregati la fel cu ulei, servindu-se rece.

Morcovi de iarna cu unt

Aceleasi cantitati ca mai sus.Se rad morcovii si se taie felii subtiri. Se pun la fiert intr-o cratita cu apa rece. Dupa cateva clocote se scot, se scurg si se pun sa fiarba inabusit cu unt, apa, zahar si sare, la fel ca morcovii tineri.

Morcovi cu smantana

Aceleasi cantitati ca mai sus, in plus 1 ceasca smantana, 1 lingurita faina.Se pregatesc morcovii, fie tineri, fie de iarna, la fel ca morcovii cu unt. Se amesteca separat smantana cu faina si se toarna deasupra. Cum s-au infierbintat, se servesc.

Mancare de morcovi

1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untura, 1 lingurita zahar, 1 lingurita faina, 2 cesti zeama de carne sau apa, 1 galbenus, sare.Se rad morcovii, se taie felii si se pun sa fiarba cu apa rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subtiri si se pun intr-o cratita cu unt si cu morcovii fierti si scursi. Se adauga sare si o lingurita de zahar. Se tin o jumatate de ora pe foc mic, miscand cratita din cand in cand, ca sa nu se prinda ceapa si morcovii pe fund. Se presara faina si se toarna zeama de carne sau apa. Se lasa sa mai fiarba 20 de minute. Inainte de a servi, se amesteca separat un galbenus cu putin sos din mancare si se toarna apoi totul deasupra. Se serveste fierbinte, cu friganele.

Ceapa umpluta

12 cepe mijlocii, 1 felie paine, 12 nuci, sare, piper, 1 lingurita verdeata, 2 linguri ulei, 2 linguri faina, 1 lingura bulion, 1 Iingurita zahar, sare. Se aleg cepe de marime mijlocie, se curata si se fierb in apa cu sare pana incep sa se moaie. Se scurg din apa si dupa ce s-au mai racorit, se scobesc, iar miezul se toaca impreuna cu o felie de paine muiata si stoarsa, la care se adauga sare, piper, verdeata si cateva nuci pisate bine, intr-o piulita de piatra. Cu aceasta compozitie se umplu cepele si se asaza in cratita. Intre timp se pregateste sosul. Se face un rantas din ulei cu faina, care se stinge cu apa. Se adauga putin bulion, zahar, sare. Se strecoara sosul peste cepele din cratita si se da la cuptor. Se tin pana incep sa se rumeneasca.

Ceapa umpluta cu usturoi

12 cepe mijlocii, 4 capatini de usturoi, 2 linguri ulei, sare, piper, 1 lingura pesmet. Se oparesc cepele si usturoiul cu apa clocotita. Se scobesc cepele. Se piseaza in piulita de piatra usturoiul si miezul scos din ceapa, cu sare, piper si putin ulei. Se umplu cu aceasta pasta cepele, se presara deasupra pesmet si se dau la cuptor intr-o farfurie cu putin ulei. Se tin pana se rumenesc.

Ceapa umpluta cu orez

12 cepe mijlocii, 1/2 ceasca orez, 2 linguri ulei, sare, piper, verdeata. Se aleg cepe frumoase, de marime potrivita. Se scobesc miezurile si se pun sa fiarba un sfert de ora in apa cu sare. Se scurg si cand s-au mai racorit, se umplu cu orez, la fel ca rosiile. Se dau la cuptor. La fel se pot face umplute cu ciuperci.

Ghiveci in ulei

Zarzavat de tot felul, in total 1,500 kg, 4 cepe, 4 rosii, 3 linguri ulei, patrunjel verde tocat.Se pregateste zarzavatul astfel: se taie putina varza in bucati, un morcov, un patrunjel si o jumatate de telina in felii subtiri, se curata o mana de bame care se oparesc cu bors, una de mazare, una de fasole verde. Se rade un dovlecel si se taie in bucati potrivite, precum si o vanata, care se opareste mai inainte cu apa. Daca se gaseste, se pun si cateva buchete de conopida si la urma rosiile taiate in doua si fara seminte, un ardei gras taiat marunt si cativa cartofi curatati si taiati in bucati ca si dovleceii. Separat se rumenesc in ulei cepele taiate felii, se pune zarzavatul, daca trebuie se mai adauga ulei, putina apa, sare. Se da la cuptor, se tine la foc potrivit, pana ce tot zarzavatul a fiert. Nu se umbla cu lingura pentru a nu se sfarama, se misca numai cratita intr-o parte si in alta, controlandu-se daca nu s-a prins pe fund. Cand este aproape gata, se adauga putin patrunjel verde tocat. Se serveste rece.

Telina cu ciuperci

4 teline, 2 cepe, 200 g ciuperci, 1 lingura faina, 1 paharel de vin, 2 linguri untura, sare, piper, foaie de dafin.Se curata radacinile de telina destul de adanc, ca sa nu ramana nimic din coaja fibroasa care le acopera. Se taie in doua, iar fiecare jumatate in felii groase de 1 cm. Se pun la fiert cu apa rece, care sa le cuprinda bine. Se pune sare. Se fierb pana incep sa se moaie. Se scot si se scurg. Separat se rumenesc cepele taiate marunt, cu o lingura de untura, se adauga faina si se lasa sa se rumeneasca. Se sting cu un paharel de vin amestecat cu apa. Se mai adauga sare, piper, foaie de dafin. Se lasa sosul sa fiarba o jumatate de ora. Cand este bine fiert si destul de scazut, se strecoara in cratita in care au fost asezate feliile scurse de telina, adaugand si cateva ciuperci curatite, taiate marunt si inabusite o untura. Se potriveste de sare. Se acopera si se fierbe inabusit circa 20 de minute. Se serveste fierbinte.

Piure de telina

6 teline, 3 cartofi mijIocii, 2 linguri unt, 3 linguri de lapte. Se curata, se taie in sferturi si se pun la fiert telinele ca mai sus. Dupa o jumatate de ora, se adauga cartofii curatiti de coaja. Cand sunt fierti, se scurge apa, se trec prin sita si se pregatesc la fel ca piureul de cartofi.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19