Gulii inabusite

6 gulii mijlocii, 1 lingura unt sau untura, 1 lingurita zahar, sare. Se aleg gulii tinere, se curata, se taie in doua, apoi in feliute destul de subtiri. Se pun intr-o cratita cu o lingura de unt sau de untura, o lingurita de zahar, sare si doua, trei linguri de apa. Se lasa sa fiarba inabusit, la foc mic, miscand cratita din cand in cand, ca sa nu se prinda de fund. Daca este necesar, se mai adauga putina apa. Se servesc cu friganele sau cu crochete.

Mancare de gulii

6 gulii mijlocii, 1 lingura unt sau untura, 1 ceapa, 1 lingurita faina, 1 ceasca zeama de carne sau apa, 1 lingura bulion, 2 lingurite zahar, sare.Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind atoase. Se curata si se taie felii groase de jumatate centimetru si se inabusa cu putin unt sau untura. Separat se rumeneste o ceapa taiata marunt, se adauga faina, se sting cu putina zeama de carne sau cu apa. Se adauga bulion de rosii si doua lingurite de zahar ars. Se toarna peste gulii, se lasa sa scada. Se serveste fierbinte.

Napi cu smantana

1 kg napi, 2 linguri unt, 1 lingurita faina, 1 ceasca lapte, 2 linguri smantana. Se taie napii in doua si fiecare jumatate in alte trei sau patru bucati. Se curata bucatile dandu-le in acelasi timp si o forma mare cat o nuca. Se spala si se usuca intr-un servet. Se incalzeste unt intr-o cratita, se pun napii, se tin inabusiti circa 20 de minute, la foc potrivit. Se misca cratita, pentru a nu se lipi de fund. Se pune sare. Separat se face un rantas alb din unt si faina. Se stinge cu o ceasca de lapte. Cand sosul a fiert, se adauga smantana, se toarna peste napi si se lasa sa mai fiarba inabusit, la foc mic, circa 20 de minute. Se servesc cu friganele sau cu crochete.

Piure de napi

400 g napi, 400 g cartofi, 2 linguri unt, 3 linguri lapte, sare. Se curata napii si se taie in felii subtiri. Se pun la fiert cu putin lapte sau cu zeama de carne. Se trec prin sita impreuna cu aceeasi cantitate de cartofi fierti in apa. Se procedeaza apoi ca pentru piureul de cartofi.

Morcovi tineri cu unt

1 kg morcovi, 2 linguri unt, 2 cesti zeama de carne sau apa, 2 linguri rase zahar, sare. Se rad morcovii cu un cutit bine ascutit. Se pun intr-o cratita cu doua linguri de unt, doua cesti de apa sau zeama de carne, doua linguri rase de zahar si sare. Se lasa sa fiarba inabusit, la foc potrivit, miscand cratita din cand in cand ca sa nu se prinda pe fund. Cand sunt gata, sosul trebuie sa fie destul de scazut. Numai daca morcovii incep sa se rumeneasca inainte de a fi destul de fierti, se mai adauga o lingura sau doua de apa. Se servesc cu friganele sau cu crochete.

Andive inabusite cu unt

1 kg andive, 1 lingura unt, 1 lingurita zeama de lamaie, sare.Se curata andivele de frunzele galbene si se reteaza din coada. Se spala bine in mai multe ape reci, sa nu ramana nisip printre frunze. Se unge cu o lingura de unt o cratita potrivit de mare, in care sa incapa andivele asezate unele langa altele. Se pun in cratita, se presara sare, se adauga , 3 — 4 linguri de apa, zeama de la o jumatate de lamaie si inca o lingura de unt deasupra. La inceput se pun cateva minute pe foc iute, pana ce da apa in clocot, se acopera perfect si se dau la cuptor. Trebuie sa fiarba inabusit circa o ora, la foc mic, astfel incat in acest timp sa nu se mai adauge apa, dar nici sa nu se arda andivele pe fund. Se asaza pe farfurie, se servesc foarte fierbinti.

Praz umplut cu orez

1 legatura buna de praz, 1 ceasca orez, 3 linguri unt, sare, piper. Pentru sos: 2 cepe, 1/2 lingura unt, 1 lingurita faina, 1 lingurita zahar, 1 lingura bulion sau 4 — 5 rosii, sare.Se taie prazul bucati lungi de circa 6 cm si se trage cu grija miezul. Foile de deasupra raman in forma de tuburi care se umplu. Miezul scos se toaca marunt, se inabusa cu putin unt. Separat se prajeste orezul in unt, se stinge cu o ceasca de apa. Cand orezul incepe sa se umfle, se amesteca cu prazul inabusit, se adauga sare, piper. Se umple prazul si se pune in cratita cu unt. Se face un sos din ceapa tocata marunt si rumenita, faina, bulion de rosii, zahar si putina apa. Se toarna deasupra. Se da la cuptor. Se lasa sa fiarba pana scade sosul cat trebuie. Se serveste fierbinte. Se poate pregati cu ulei, in acest caz servindu-se rece.

Turta de praz

6 fire frumoase de praz, 1 lingura unt, 1 ou, sare, piper. Pentru aluat: 150 g faina, 1 ou, unt cat o nuca.Se face un aluat dintr-un ou, faina cat se cere si putin unt. Se taie marunt prazul si se moaie intr-o tigaie cu o lingura de unt. Se pune sare si piper. Se da la o parte si dupa ce s-a racorit, se amesteca cu un ou. Se intinde o foaie de aluat, se imbraca o forma de turta, se pune prazul si se acopera cu alta foaie de aluat. Se unge cu ou, se da la cuptor pana se rumeneste deasupra. Se serveste fierbinte, cu salata.

Praz cu smantana

1 legatura buna de praz, 1 ceasca lapte, 1 lingura unt, 1 ceasca smantana, 1 lingurita branza.Se curata prazul, se taie bucati si se pune la fiert cu apa docotita, schimband apa de 2 — 3 ori. Se scurge bine si se inabusa cu putin lapte, 10 — 15 minute. Se pune sare. Se asaza cu unt, intr-o forma rezistenta la foc; se toarna deasupra o ceasca de smantana. Se presara branza rasa, se da un sfert de ora la cuptor.

Praz cu masline

1 legatura buna de praz, 150 g masline, 3 Iinguri ulei, 1 lingurita faina, 1 lingura bulion, 1 lingurita otet, sare.Se curata prazul, se taie bucati si se oparesc cu apa cu sare. Se incinge uleiul intr-o cratita, se pune prazul scurs de apa si se tine pana incepe sa se rumeneasca. Separat, se prajeste usor faina cu o lingura de ulei, se stinge cu putina apa, se adauga bulionul si o lingurita de otet. Se toarna sosul in cratita cu praz si se da la cuptor. Cand este aproape gata se adauga maslinele oparite cateva minute in apa clocotita. Se potriveste de sare. Mancarea se serveste calduta.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19