Pilaf de praz

6 fire de praz, 1 ceapa, 1 ceasca de orez, 2 cesti apa, 3 linguri ulei, 1 lingura bulion sau 4 rosii, sare, piper.Se toaca ceapa marunt si se prajeste cu doua linguri de ulei. Se alege orezul, se spala, se usuca si se amesteca cu ceapa, cand aceasta s-a topit fara sa se rumeneasca. intre timp se taie prazul felii subtiri, se inabusa cu o lingura de ulei, se asaza in cratita cu orezul, se adauga rosiile fara coaja si fara seminte, sau o lingura de bulion si doua cesti de apa. Se potriveste de sare si de piper si se da la cuptor pana scade apa, iar orezul este potrivit de fiert. Se serveste mancarea racorita. La fel se face cu arpacas, muiat insa din ajun ca sa fiarba mai repede.

Mancare de telina

6 teline, 1 ceapa, 1 lingurita faina, 1 lingura bulion, 1 lingurita zahar, 3 linguri ulei, patrunjel verde tocat, sare.Se curata telina, se taie felii care se prajesc cu putin ulei. Se asaza in cratita. In tigaia in care s-a prajit telina, se mai adauga o lingura de ulei si se rumeneste o ceapa tocata; se pune faina, se stinge cu putina apa, se adauga bulion, sare si zahar. Se toarna sosul peste telina din cratita si se da o jumatate de ora la cuptor. Mancarea se serveste racorita, dupa ce s-a presarat deasupra patrunjel verde tocat marunt.

Sarmale cu orez

1 varza mare, 2 cepe, 1 ceasca orez, sare, piper, 1 lingurita verdeata tocata marunt, 1 lingurita boia, bulion, 3 linguri ulei.Ca si cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varza acra sau din varza dulce. Varza acra se spala cu apa rece, iar varza dulce se opareste cu bors. Se rumeneste in ulei ceapa taiata marunt. Cand a inceput sa se ingalbeneasca, se adauga orezul ales si spalat. Se stinge cu o ceasca de apa. Se pune sare, piper, verdeata tocata si, dupa gust si posibilitate, o mana de stafide fara samburi, alese si spalate. Intre timp se pregateste varza, se fac sarmale si se asaza in cratita, dupa ce pe fundul acesteia s-a pus un rand de varza taiata marunt. Deasupra se mai pune un rand de varza. Se toarna apa la cele facute cu varza acra si bors la cele cu varza dulce. Se pune putin bulion sau boia si doua linguri de ulei. Se dau la cuptor sa fiarba inabusit o ora. Cand orezul este fiert, se dau la o parte. Se servesc reci.

Galuste de varza

500 g varza, 2 linguri brinza rasa, 1 lingura gris, 2 oua, sare, piper, 1 lingura pesmet.Se fierbe varza in apa cu sare, se scurge si se trece prin masina de tocat. Se adauga branza rasa, grisul, doua oua, sare, piper. Se amesteca bine. Se pune la fiert intr-o cratita apa cu putina sare si cand da in clocot, se ia cu o lingurita din compozitie si se da drumul galustelor in apa. Se lasa sa fiarba la foc mic circa 20 de minute. Se scurg din apa, se asaza pe farfurie, se presara pesmet putin rumenit si se servesc cu sos de rosii.

Parjoale de varza

500 g varza, 1 felie de paine, 2 oua, 1 lingurita verdeata tocata, sare, piper, 1 lingura faina, 2 linguri untura.Se fierbe varza, se scurge bine de apa, se trece prin masina de tocat sau se toaca marunt cu cutitul, impreuna cu o felie de paine muiata si stoarsa si doi cartofi fierti (dupa dorinta). Se adauga sare, piper, doua oua si putina verdeata tocata. Se fac parjoale care se dau prin faina si se rumeneso in ulei sau untura. Se servesc cu cartofi si salata verde.

Varza la cuptor

1 kg varza, 1 lingura faina, 3 linguri untura sau unt, 2 linguri branza rasa, 1 ceasca smantana, 1 lingura pesmet.Se curata o varza frumoasa de frunzele verzi. Se taie in doua, apoi fiecare jumatate in felii groase cat degetul. Se pun in apa clocotita cu putina sare, sa fiarba 10 minute. Se scot feliile pe o sita sa se scurga bine de apa. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau in untura. Nu trebuie rurnenite, se tin numai pana incep sa se ingalbeneasca. Se unge bine o forma cu unt, se asaza feliile de varza, iar printre ele se pune branza rasa. Se toarna deasupra smantana in care s-a adaugat un praf de faina si unul de sare, se presara deasupra branza rasa amestecata cu pesmet. Se da la cuptor, la foc potrivit; se tine pana se rumeneste frumos deasupra.

Budinca de varza

1 kg varza, 3 oua, 2 linguri unt, 3 cepe, 2 linguri pesmet, 2 linguri branza, unt proaspat cat o nuca, sare, piper.Se alege o varza frumoasa. Se curata, apoi se desprind 6 — 7 foi intregi si cat mai mari. Se lasa la o parte. Se taie varza marunt si se pune intr-o cratita cu doua linguri de unt, la foc mic. Se tine circa o jumatate de ora, amestecand din timp in timp, pana se moaie de tot, dar fara sa se rumeneasca. Se adauga cepele taiate marunt si putin patrunjel verde tocat. Cand si ceapa s-a muiat, se da la o parte. Dupa ce s-a racorit putin, se adauga o lingura de pesmet, ouale batute ca pentru omleta, branza si sare. Se amesteca bine. Intr-un castron se asaza un servet destul de mare ca sa iasa capetele peste marginea castronului. Se asaza foile de varza astfel, incat marginile sa vina putin unele peste altele; se pune umplutura. Se aduna marginile servetului, se leaga strans cu o sfoara, dandu-i o forma rotunda, ca varza. Se fierbe acoperit intr-o oala cu apa clocotita, cu putina sare, o ora. Daca apa scade la fiert, se mai adauga, intorcand si varza odata, ca sa fiarba la fel pe toate partile. Cand este gata, se desface servetul si se asaza varza pe o farfurie fierbinte. Se toarna deasupra unt proaspat topit si se presara pesmet. In loc de unt, se poate pune sos de rosii. Se serveste foarte fierbinte. Se poate face aceeasi budinca cu varza fiarta, inabusita in unt. Se da apoi prin masina de tocat si se adauga ceapa rumenita separat.

Sufleu de varza

1 varza mijlocie, 100 g unt proaspat, 1 lingura faina, 1 lingura branza rasa, 2 linguri smantana, 3 oua, sare, piper, 1 lingurita pesmet.Se taie in patru o varza mijlocie si se pune sa fiarba 10 minute. Se scurge bine de apa si se toaca marunt. Separat se freaca spuma untul, se adauga faina, branza rasa, smantana si galbenusurile. Se amesteca cu varza, se potriveste de sare si de piper. La urma se adauga cele trei albusuri batute spuma. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc, se toarna compozitia, deasupra se presara pesmet si se pun cateva bucatele de unt. Se da la cuptor la foc potrivit, tinandu-se pana creste si se rumeneste frumos deasupra.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19