Clatite cu varza

400 g varza, 2 oua, 1 ceasca faina, 1 1/2 ceasca lapte, 1 lingura unt, sare, smantana. Se face un aluat de clatite din doua oua (v. 631). Se taie marunt o varza mica (de preferinta se rade pe razatoarea cu gauri mari). Se da putina sare si se amesteca cu aluatul de clatite. Se fac clatite obisnuite, se rumenesc intr-o tigaie cu putin unt, pe ambele parti, tinandu-se la cald pana ce sunt toate gata. Se servesc fierbinti, asezate unele peste altele, ca o budinca, cu smantana.

Mancare de cartofi cu slanina

1 kg cartofi, 1 ceapa, 1 lingura unt sau untura, 100 g slanina, 2 cesti zeama de carne, 1 lingura smantana, sare, piper.Se taie marunt o ceapa si se prajeste usor cu o lingura de unt, fara sa se rumeneasca, impreuna cu o bucata de slanina afumata, taiata in mici cuburi. Se adauga cartofii cruzi, curatiti si taiati felii subtiri. Se toarna zeama de carne cat sa acopere cartofii. Se potriveste de sare si de piper. Se da la cuptor la foc bun, pana se moaie cartofii. Inainte de a servi se adauga smantana.

Cartofi cu smantana

1 kg cartofi chifle, 2 cesti lapte, 1 lingura unt, 1 ceasca smantana, sare. Se spala cartofii (de preferinta cartofi chifle) si se pun la fiert cu apa rece. Se adauga putina sare. Se lasa sa fiarba circa 20 de minute, pana incep sa se moaie. Intr-o alta cratita cu fund gros se pune sa fiarba laptele. Cartofii fierti se curata de coaja, se taie felii si se pun in laptele clocotit, cu o lingura de unt. Se lasa sa mai fiarba la foc mic un sfert de ora. Laptele trebuie sa fie bine scazut. Se adauga smantana, miscand cratita, ca sa cuprinda cartofii. Se mai tin 5 — 6 rninute la foc, se servesc fierbinti.

Ciulama de cartofi

1 kg cartofi, 1 lingura untura, 2 linguri faina, 1 lingura branza rasa, sare. Se curata cartofii, se taie feli rotunde mai grosute si se fierb in apa cu sare, fara sa se sfarame. Separat se face un sos alb, dintr-o lingura de untura si faina, care se stinge cu apa in care au fiert cartofii. Se adauga branza rasa. Se toarna sosul peste cartofii scursi de apa si se da cateva minute la cuptor.

Cartofi la cuptor

1 kg cartofi, 1 lingura unt, 2 oua, 2 linguri branza rasa, 1 ceasca smantana. Se fierb cartofii, se curata, se taie felii si se sareaza. Se unge cu unt o forma ce merge la cuptor. Se asaza un rand de cartofi, un rand de branza rasa, un rand de felii de oua rascoapte. Se repeta, pana se umple forma. Intre randuri se pune cate putin unt. Deasupra se toarna smantana, se presara branza rasa sau cascaval ras si se da la cuptor o jumatate de ora pana se rumenesc. Se servesc in forma.

Cartofi cu dovlecei la cuptor

500 g cartofi, 30 dovlecei in floare, 1 ceasca smantana, 1 lingura branza rasa, sare. Se prajesc usor in unt cartofii curatiti si taiati felii. De asemenea dovleceii in floare. Se asaza intr-o cratita de pamant un rand de cartofi si unul de dovlecei, se toarna deasupra smantana cu putina sare. Se presara branza rasa. Se dau la cuptor 1/2 de ora, la foc potrivit.

Cartofi cu macaroane la cuptor

400 g cartofi, 200 g macaroane, 2 linguri branza rasa, 2 linguri unt, 500 g rosii, sare, piper.Se unge cu unt o cratita ce merge la cuptor. Se asaza un rand de cartofi fierti, taiati felii subtiri, se presara branza rasa. Deasupra se asaza un rand de macaroane fierte in apa cu sare, scurse si amestecate cu o lingura de unt si branza, apoi un rand de carfofi si branza. Se toarna un sos de rosii potrivit din sare si piper. Se dau la cuptor.

Musaca de cartofi cu linte

500 g cartofi, 200 g linte, 1 ceapa, 2 Iinguri untura, 1 lingura pesmet, 1 lingura bulion, sare, piper.Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se taie felii. Se fierbe din timp lintea, se scurge si se trece prin masina de carne. Intr-o tigaie se prajeste o ceapa cu putina untura, se adauga lintea si se mai tine cateva minute pe foc; se adauga sare si piper. Se unge o cratita cu untura, se presara pesmet, se asaza un rand de cartofi, unul de linte si asa mai departe. Se toarna o ceasca de apa in care s-a amestecat bulionul si se da la cuptor. Cand este gata se rastoarna.

Musaca de cartofi cu zarzavat

500 g cartofi, 2 linguri lapte, 1 lingura unt, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 cepe mrjlocii, 2 linguri untura, 1 lingura bulion, 1 lingura pesmet, sare.Se face un piure de cartofi. Separat se fierb un morcov si un patrunjel. Se taie ceapa marunt, se prajeste cu putina untura si se adauga morcovul si patrunjelul trecute prin masina. Se potriveste de sare. Se unge cratita cu untura, se presara pesmet si se intinde un strat de piure de cartofi. Deasupra se asaza zarzavatul tocat peste care se pune restul de piure. Se toarna bulion subtiat cu apa, cat sa acopere cartofii, se da la cuptor. Cand este gata, se rastoarna.

Cartofi umpluti cu branza

6 cartofi frumosi, 200 g branza de vaca, 2 oua, 1/2 lingura faina, 1 lingura unt, sare. Se curata cartofii cruzi, se taie in doua, in lat, si se scobesc inauntru, formand ca niste gaoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte putin din fund, ca sa poata sta in tava. Se face o umplutura de branza de vaca cu putina branza de oi, doua oua, sare, faina. Se umplu cartofii cu varf netezindu-se cu un cutit. Se asaza intr-o cratita cu unt fierbinte si se lasa putin sa se rumeneasca pe fund. Se pune apoi cate putina zeama de carne sau apa si se lasa sa fiarba inabusit pana ce se fragezesc. Inainte de a servi se adauga cateva linguri de smantana.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19