Cartofi umpluti in coaja

12 cartofi mijlocii, 1 lingura unt, 2 galbenusuri, 1 lingura branza rasa, 100 g sunca sau parizer.Se aleg cartofii tineri, netezi si la fel de mari, se spala si se coc la cuptor (v. 375). Se taie la capat un capac si cu ajutorul unei, lingurite se scoate tot miezul. Se freaca repede, cat este fierbinte, cu o lingura de unt. Se adauga pe rand doua galbenusuri, branza rasa, sare si sunca taiata marunt. Se umplu cartofii la loc cu varf, netezindu-i cu lama cutitului. Se presara cu branza rasa si se stropesc cu unt topit. Se asaza pe o tava, se dau la cuptor, se tin circa 20 de minute, pana se rumenesc deasupra. Se asaza pe o farfurie, pe servet, se servesc imediat, fierbinti. Sunca poate fi inlocuita cu aceeasi cantitate de parizer sau cabanos, taiate bucatele mici.

Piure de cartofi

500 g cartofi, 2 linguri unt, 3 linguri lapte, sare. Se curata cartofii, se taie in sferturi si se pun la fiert intr-o cratita cu apa cat sa-i acopere si putina sare. Se fierb repede, se scurg de apa si se trec cat sunt fierbinti printr-o sita. Se bat bine cu unt in cratita in care au fiert. Cand au devenit albi si spumosi ca o crema, se adauga laptele fierbinte, cate putin. Se mai bat apoi pe foc, ca sa se infierbante, fara insa sa se rumeneasca pe fund sau sa fiarba. Se potriveste gustul sarat. Se serveste imediat. Cu cat asteapta, cu atat este mai putin gustos. Se poate pregati piureul fara sa se mai treaca prin sita cartofii. Astfel, dupa ce au fiert, se scurg si se sfarama bine cu o lingura de lemn, pe margmea masinii. Se adauga untul si laptele si se mai bat repede, pana nu ramane nici un cocolos.

Friganele de cartofi

300 g cartofi, 1 ou, 1/2 ceasca faina, 1/2 ceasca lapte, sare, piper, 1 lingurita patrunjel verde tocat, 2 linguri untura.Se curata cartofii cruzi si se rad pe razatoarea cu gauri mai mari. Se adauga sare, piper si patrunjel verde tocat. Separat se face un aluat de clatite. Se amesteca cu cartofii. Se ia dm compozitie cu lingurita si se toarna in untura fierbinte. Se rumenesc pe ambele parti.

Chiftele de cartofi cu branza

300 g cartofi, 2 oua, 1 lingura branza rasa, sare, piper, 2 linguri faina, 2 linguri untura. Se fierb cartofii, se curata si se trec prin sita sau prin masina de tocat carne, se amesteca cu ouale batute ca pentru omleta, o lingura de branza rasa, o lingura de faina, sare si putin piper. Cu aceasta pasta se face un carnat gros, care se taie felii de un deget de groase. Aceste felii se tavalesc prin faina si se prajesc pe ambele parti in untura fierbinte.

Chiftele de cartofi copti

500 g cartofi, 1 felie piine, 2 lingim faina, 2 oua, 1 lingurita verdeata tocata, 1 lingura pesmet, 2 linguri untura.Se coc cartofii. Se rup in doua, se scobesc, iar miezul se freaca bine impreuna cu o felie de paine muiata in lapte si stoarsa. Se adauga sare, un praf de piper, o lingura rasa de faina, galbenusurile, putina frunza verde de patrunjel si la sfarsit cele doua albusuri batute spuma. Se fac chiftelute rotunde, se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc in untura sau in ulei.

Chiftele de cartofi prajite in ulei

500 g cartofi, 2 linguri faina, sare, 2 linguri ulei. Se fierb cartofii, se curata si se dau prin masina de tocat carne, se amesteca cu faina, se pune sare si se framinta. Se fac chiftele ca mai sus, si se prajesc in ulei fierbinte. "e pot servi cu muraturi sau cusalata verde.

Turta de cartofi

500 g cartofi, 50 g unt, sare, piper, 1 lingura untura. Se coc cartofii la cuptor. Se rup in doua, se scobesc, iar miezul se sfarama cu furculita. Se adauga sarea, piperul si untul. Se incinge intr-o tigaie untura, se intind egal cartofii sfaramati, apasandu-i cu lingura, se lasa sa se rumeneasca pe o parte, apoi se intoarce ca o clatita turta formata, lasand-o sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Se taie sferturi si se serveste pe langa legume.

Iahnie de cartofi

1 kg cartofi, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 ceasca apa, 1 lingura bulion, sare, o frunza mica de dafin, 3 rosii, verdeata tocata.Se curata cartofii si se taie in lung, in sferturi. Se prajeste in ulei ceapa taiata marunt si cand s-a ingalbenit, se pun cartofii. Se lasa putin, pe foc, apoi se toarna o ceasca de apa in care s-a adaugat o lingura de bulion, sare si o frunza de dafin. Se lasa sa fiarba inabusit fara sa se mai amestece cu lingura in cratita. Daca mai trebuie, se adauga putina apa. Se pot pune si cateva rosii taiate in doua si fara seminte. La sfarsit se adauga putin patrunjel sau marar tocat. Se lasa sa se racoreasca inainte de a servi.

Galuste de cartofi la cuptor

500 g cartofi, unt proaspat cat o nuca, 2 oua, 2 linguri faina, 2 linguri branza rasa, sare, piper, 1 lingura unt topit.Se fierb cu coaja cartofii, se curata si se trec prin sita sau prin masina de carne. Se adauga unt cat o nuca, doua oua, faina si o lingura de branza rasa. Se potriveste de sare si de piper. Se fac galuste cu mana data prin faina. Se pune o cratita cu apa si putina sare la foc si cand da in clocot, se introduc galustele. Se tin un sfert de ora fara sa mai fiarba. Se scurg, se asaza intr-o forma, se pune branza rasa printre ele, se stropesc cu unt topit si se dau cateva minute la cuptor.

Galuste de cartofi cu sos de rosii

500 g cartofi, 2 linguri faina, sare, piper, 1 ceapa, 1 lingurita untura, 500 g rosii sau 1 lingura bulion, 1 lingura branza rasa.Se fierb cartofii, se curata si se trec prin sita sau prin masina de carne. Se adauga faina astfel incat aluatul sa fie ceva mai tare, se potriveste de sare si piper. Se fac cu mana data prin faina, mici carnaciori de grosimea degetului si se fierb in apa cu sare la fel ca mai sus. Intre timp se face un sos de rosii in felul urmator: se prajeste o ceapa tocata marunt in putina untura, se stinge cu apa si se lasa sa fiarba pana se moaie. Se adauga cate putin bulion si se potriveste de sare. Se scurg galustele, se asaza pe farfurie, deasupra se toarna sosul, se presara putina branza rasa si se servesc calde.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19