Piure de urzici cu ulei

1 kg urzici, 1 lingura faina, sare, 1 ceapa, 1 lingura ulei, hrean. Nu sunt bune decat urzicile foarte tinere, iesite la inceputul primaverii. Se aleg frunzele, se spala in mai multe ape. Nu se scurge apa din vasul in care se spala, ci se scot urzicile cu mana in alt vas cu apa, astfel incat tot nisipul si pamantul de pe ele sa ramana in fundul vasului. Se repeta aceasta operatie de cateva ori, pana cand urzicile raman foarte curate. Se fierb in apa clocotita cu sare, in vas descoperit. Cand sunt gata, se scurg, se trec prin sita sau se toaca pe un fund de lemn. Se pun din nou la foc, se amesteca cu faina si cu 2 — 3 linguri de zeama in care au fiert urzicile, si se bat bine pe masina pana ce se umfla. Se servesc fierbinti, cu hrean ras, ceapa prajita in ulei si mamaliga.

Pilaf de urzici

500 g urzici, 1 ceapa, 2 linguri ulei, 1 ceasca orez, sare. Se aleg si se spala urzicile ca mai sus. Se pun la fiert. Se prajeste ceapa taiata marunt cu ulei. Se adauga orezul si se prajeste usor. Se scurg urzicile, se toaca, dar nu prea marunt, se asaza in cratita cu orezul, se toarna doua cesti de apa in care au fiert urzicile, se potriveste de sare, se da la cuptor 20 — 30 de minute. Orezul este fiert cand luat intre degete se sfarama usor. Boabele de orez trebuie sa ramana insa intregi. Se serveste rece.

Pilaf de urzici cu arpacas

500 g urzici, 1 ceapa, 2 linguri ulei, 1 ceasca arpacas, sare. Se face la fel cu pilaful de orez, arpacasul trebuie insa muiat in apa din ajun, ca sa fiarba mai usor.

Spanac cu unt

1,500 kg spanac, 50 g unt proaspat, sare. Se alege spanacul si se spala in mai multe ape ca si urzicile. Se fierbe descoperit in apa clocotita cu sare. Cand este gata, se scurge bine de apa, se pune putin unt proaspat si se serveste imediat, ca garnitura la friptura sau cu crochete, friganele etc.

Piure de spanac

1,500 kg spanac, 1 ceapa (dupa gust), 1 lingura unt, 1/2 lingura faina, 1 ceasca zeama de carne sau lapte, sare. Se alege, se spala si se fierbe spanacul. Se scurge, se toaca fin pe un fund de lemn, sau se da prin masina. Se taie marunt o ceapa si se prajeste usor cu o lingura de unt. Se pune spanacul si se presara faina. Cand aceasta este bine amestecata, se toarna o ceasca din apa in care a fiert spanacul (sau o ceasca de lapte ori de zeama de carne). Se tine pe masina amestecand mereu, pana ce spanacul a fiert si este destul de legat.

Spanac la cuptor

1,500 kg spanac, 3 linguri branza rasa, 50 g unt proaspat, 1/2 lingura faina, sare, 6 felii de franzela, 2 linguri unt topit, 1 lingura pesmet.Se pregateste piureul de spanac ca mai sus, adaugind doua Iinguri de branza rasa si putin unt proaspat. Se prajesc cateva felii de paine in unt. Se unge cu unt o forma rezistenta la foc. Se asaza feliile de paine la fund, se toarna spanacul deasupra, se presara cu o lingura de pesmet fin, amestecat cu o lingura de branza rasa. Se da la cuptor, asezand forma pe un gratar, pentru ca spanacul sa nu fiarba, ci numai sa se rumeneasca deasupra. Se serveste in forma.

Spanac cu ciuperci la cuptor

1 kg spanac, 150 g ciuperci, 3 linguri unt, 2 linguri branza rasa. Se alege si se spala spanacul in mai multe ape. Se opareste in apa clocotita, cu sare. Se scurge apasand ca sa iasa toata apa si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt. Separat se inabusa in unt ciupercile curatite si taiate felii. Se amesteca spanacul cu ciupercile, se adauga branza rasa si o lingura de unt. Se asaza intr-o forma rezistenta la foc, se presara branza si putin unt, se da cateva minute sa se rumeneasca deasupra.

Budinca de spanac

1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 ceasca lapte, 3 oua, 50 g sunca sau parizer, sare, 1 lingura branza sau cascaval ras.Se alege spanacul, se spala in mai multe ape si se fierbe. Se scurge si se toaca pe fund sau se trece prin masina de tocat. Separat se face un sos gros dintr-o lingura de unt si o, lingura de faina, stinse cu o ceasca de lapte sau de apa in care a fiert spanacul. Se amesteca cu piureul de spanac si dupa ce s-a mai racorit, se adauga trei galbenusuri puse pe rand, iar la sfirsit cele trei albusuri batute spuma si putina sunca taiata marunt. Se potriveste de sare. Se unge bine cu unt o forma de budinca, se toarna compozitia, se acopera si se pune cu totul in alt vas cu apa, la cuptor. Se tine 40 — 50 de minute. Se rastoarna si se presara deasupra cu putina branza rasa sau cu cascaval ras.

Budinca de calitate cu spanac

1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 lingura branza rasa. Pentru clatite: 2 oua, 1 ceasca lapte, 1 ceasca faina, sare.Se face un piure de spanac (v. 404). Separat se fac 12 — 14 clatite din oua (v. 631). Se unge bine cu unt o cratita de marimea clatitelor, se asaza o clatita pe fund si 3 — 4 pe margini, ca odata cratita plina, sa poata fi intoarse deasupra si toata budinca sa fie imbracata in clatite. Se pune un strat de piure de spanac, o clatita si asa mai departe, pana cand se umple cratita. Se intorc deasupra clatitele de pe margini, se stropeste budinca cu unt si se da la cuptor sa se rumeneasca. Cand este gata, se rastoarna si.Se presara deasupra branza rasa.

Sufleu spanac

1 kg spanac, 2 linguri unt, 1/2 lingura faina, 1/2 ceasca smantana, 2 linguri branza rasa, 3 oua, sare. Se fierbe spanacul si se toaca. Se infierbanta intr-o cratita o lingura de unt, se adauga faina si se lasa sa se ingalbeneasca, se pune spanacul, se tine cateva minute pe foc si se adauga cate putin smantana, amestecand mereu. Se da la o parte si se amesteca cu branza rasa. Se potriveste de sare. Cand incepe sa se racoreasca, se adauga galbenusurile puse pe rand si la urma albusurile batute spuma. Se unge o forma bine cu unt si se toarna compozitia. Se stropeste cu unt, se presara brinza rasa si se da la cuptor. Se tine trei sferturi de ora la foc bun, pana creste frumos. Se serveste in forma.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19