Macris cu ou

1 kg macris, 2 linguri unt, 2 galbenusuri, 2 linguri smantana, sare. Se curata si se spala macrisul la fel ca urzicile. Se scurge si, daca este tanar, se inabusa intr-o cratita cu unt. Daca este mai batrin, se opareste intai in apa clocotita cu sare, se scurge pe o sita si se pune apoi intr-o cratita cu unt. Se tine pe foc circa o jumatate de ora, se potriveste de sare. Cand este gata se da la o parte, se adauga putin unt proaspat. Se tine la cald. Se bat intr-un castron smantana cu galbenusurile, se amesteca cu macrisul, se infierbanta impreuna fara sa fiarba. Se serveste cu oua rascoapte taiate in sferturi.

Sparanghel fiert

1,500 kg sparanghel, 2 l apa, sare. Pentru sos: 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 100 g ulei, sare, lamaie, sau 2 linguri unt, 1 lingura pesmet.Se alege sparanghel foarte proaspat. Se curata de partea fibroasa si se spala in mai multe ape. Se leaga cate 8 — 10 fire intr-un manunchi si se taie apoi toate de aceeasi lungime. Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste, se da drumul legaturilor de sparanghel. Apa trebuie sa le cuprinda bine. Din momentul cand dau in clocot, se tin la foc circa o jumatate ora. Trebuie sa fiarba incet. Se scurg, se taie atele si se asaza pe un servet, pe farfurie. Se serveste cu maioneza sau cu unt topit si pesmet prajit. Sparanghelul fiert se poate servi si rece, cu sos tartar. Sosul se serveste separat, in sosiera.

Chiftele de sparanghel la cuptor

1 kg sparanghel, 2 l apa, 2 linguri faina, 2 linguri branza rasa, 1 lingura unt, 3 oua, 3 linguri untura, 1 ceasca smantana, 1 lingurita faina, sare.Pentru chiftele se prefera sparanghel cu firul verde si subtire. Se curata si se fierbe la fel ca mai sus si se scurge bine de apa. Se trece prin masina de tocat carne. Se adauga faina, branza, o lingura de unt, ouale puse pe rand, sare. Se amesteca totul impreuna. Se face o pasta groasa ca o smantana. Se ia cu lingura din compozitie, se da drumul intr-o tigaie cu untura fierbinte si se rumenesc chiftelele pe amandoua partile. Se asaza intr-o forma rezistenta la foc. Se toarna deasupra smantana amestecata cu o lingurita de faina, se presara branza rasa. Se dau o jumatate de ora la cuptor.

Dovlecei cu smantana

6 dovlecei mijlocii sau 1 kg dovlecei in floare, 1 lingura unt, 1 ceasca smantana, 1 lingurita faina, sare. Se rad dovleceii de coaja. Daca sunt mici, in floare, se lasa intregi, cei mai mari se taie potrivit, in lung. Se pun in apa fierbinte, sarata, sa dea cateva clocote. Cand incep sa se moaie, se scurge bine apa si se inabusa putin in unt. Se adauga apoi smantana amestecata cu faina. Se dau la cuptor, la foc mic. Dovleceii trebuie sa fie fierti, dar nu sfaramati.

Dovlecei cu sos alb

6 dovlecei mijlocii, 2 l apa, sare, 1 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca lapte, 2 linguri branza rasa. Se rad dovleceii de coaja, se rad apoi pe o razatoare cu gauri mari, astfel incat sa iasa lungi, ca taiteii. Se fierb putin in apa clocotita, potrivita de sare. Cand sunt aproape fierti, se scurg prin strecuratoarea de macaroane. In acest timp se face un sos alb din faina si unt, stins cu lapte (sau cu zeama de la dovlecei), se amesteca cu dovleceii si cu branza rasa. Se asaza intr-o forma si se dau la cuptor sa se rumeneasca.

Mancare de dovlecei

6 dovlecei mijlocii, 2 linguri unt, 1 ceapa, 1 lingurita faina, 1 Iingura bulion, 1 ceasca zeama de carne, patrunjel verde tocat.Se curata dovleceii ca mai sus. Se inabusa intr-o cratita cu putin unt. Se face un sos din ceapa taiata marunt si prajita usor in unt, faina, o lingura de bulion, zeama de carne. Se toarna peste dovlecei, se tin pana sunt fierti, dar nu sfaramati. Inainte de a servi se adauga putin patrunjel tocat.

Dovlecei in floare, Grecesti

1 kg dovlecei in floare, 2 linguri ulei, 100 g arpagic, 2 lingurite marar si patrunjel verde tocat. Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeti. Nu se rad, se spala numai si se rumenesc intr-o cratita cu putin ulei. Separat se prajeste usor, de asemenea in ulei, arpagicul, se stinge cu putina apa si se lasa sa fiarba inabusit, pina se moaie. Se pune arpagicul in aceeasi cratita cu dovleceii, se adauga putina apa, verdeata tocata si se potriveste de sare. Se poate adauga in sos si zeama de la o jumatate de lamaie.Se dau la cuptor si cand sunt gata, se servesc dupa ce s-au mai racorit.

Dovlecei cu cartofi la cuptor

3 dovlecei, 300 g cartofi, 2 oua, 1 lingura untura, 1 lingura branza rasa, 1 lingurita verdeata tocata, 2 cesti lapte, 50 g unt proaspat, sare.Se rad dovleceii, se curata cartofii si se taie felii (cruzi). Se fierb ouale rascoapte. Se unge cu untura o forma rezistenta la foc, se asaza un rand de felii de cartofi, un rand de felii de dovlecei, unul de felii de oua rascoapte, se presara branza, putina verdeata si din nou cartofi, dovlecei si oua. Deasupra se toarna lapte, potrivit de sarat, cat sa acopere legumele din forma, se pun cateva bucatele de unt proaspat si se da la cuptor, la foc potrivit, pana ce se fierb cartofii si dovleceii.

Dovlecei cu mazare si verdeata

1 kg dovlecei in floare, 4 rosii, 250 g mazare verde boabe, 1 ceapa, 1 lingurita marar si patrunjel tocat, 2 linguri ulei, sare.Se toaca ceapa marunt si se prajeste cu putin ulei. Se adauga dovleceii in floare, proaspeti, cateva felii de rosii si verdeata tocata. Se potriveste de sare, se acopera si se da la cuptor. Cand dovleceii sunt gata, se adauga mazarea fiarta separat in apa cu sare. Mancarea se serveste rece.

Chiftele de dovlecei

3 dovlecei mijlocii, 1 ou, 2 linguri faina, 1 lingurita verdeata tocata, sare, piper, 2 Iinguri untura. Se fierb dovleceii si se scurg bine (se tin la scurs cel putin o jumatate de ora, ca sa lase apa din ei). Se toaca, se amesteca cu un ou, faina, piper, sare, verdeata. Se toarna cu lingura intr-o tigaie cu untura (sau ulei) fiterbinte. Se prajesc pe ambele parti si se servesc cu salata.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19