Stiuca umpluta la cuptor

Aceleasi cantitati ca mai sus, in plus 2 linguri de unt. Se pregateste pestele si umplutura la fel ca mai sus. Dupa ce se umple, se pune untul intr-o cratita lunga, se asaza pestele si se da la cuptor. Se unge din cand in cand cu untul din cratita. Se serveste calda, cu lamaie.

Platica la cuptor

1,500 kg platica, 3 linguri ulei, 2 linguri otet, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat. Se curata pestele, se spala si se da sare. Se lasa sa stea cu sare o jumatate de ora. Se pun cateva linguri de ulei intr-o tava, se asaza pestele si se da la cuptor, la foc mijlociu. Se tine aproximativ o ora. Din cand in cand se unge cu uleiul din tava. Cand este gata, se asaza pestele pe o farfurie. Se toarna otetul in tava, se amesteca cu sosul ramas, se pune patrunjel tocat si se potriveste de sare si piper. Se toarna peste pestele din farfurie si se serveste dupa ce s-a mai racorit.

Mancare de lin

1,500 kg lin, 100 g unt topit, 1 lingura faina, 1 mana de ciuperci, 1 ceapa, sare, piper, 1 paliar de vin, 1 galbenus.Se curata de solzi cativa pesti mai mici, se taie capetele, se despica in doua in lungime si se scoate sira spinarii. Se spala in mai multe ape si se tin un ceas cu sare. Se usuca, se dau prin faina si se prajesc putin in unt infierbantat. Se inabusa separat in unt cateva ciuperci si ceapa taiata felii. Se amesteca pentru ca sa nu se arda. Se pun in cratita cu peste, se adauga sare, piper, vinul amestecat cu apa. Se da la cuptor sa fiarba pana cand pestele este gata. Se bate sosul cu un galbenus.

Iahnie de lin

1,500 kg lin, 100 g ulei, 1 lingura faina, 4 cepe mijlocii, 2 linguri bulion, sare. Se pregateste pestele dupa cum am aratat mai sus. Se da prin faina si se prajeste in ulei. Separat tot in ulei, se prajeste ceapa taiata felii subtiri, peste care se toarna bulionul subtiat cu o ceasca de apa. Se asaza pestele in cratita impreuna cu sosul de ceapa. Se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit o jumatate de ora. Se potriveste de sare. Se serveste dupa ce s-a mai racit.

Scrumbii la tigaie

1,500 kg scrumbii, 1 lingura ulei, 1/2 lamaie, frunze de patrunjel. Se curata scrumbiile, se taie in doua in lung si se sareaza. Se incinge bine tigaia pe foc, fara unt si fara ulei, deoarece scrumbiile fiind grase, lasa singure grasime. Se usuca bine intr-o carpa curata, se ung cu putin ulei, se pun apoi in tigaia incinsa si se prajesc pe amindoua partile. Se asaza pe o farfurie lunga, cu garnitura de felii de lamaie si frunze de patrunjel. Se servesc cu lamaie.

Calcan fiert

1,500 kg calcan, 21 apa, sare, 6 cartofi mijlocii, 50 g unt proaspat. De obicei calcanul nu se serveste intreg. Cand este de marime potrivita, se curata inauntru, se taie cu un foarfece mare coada si inotatoarele de jur imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura in lung pe partea unde pielea este neagra, aproape de sira spinarii, astfel incat la fiert pestele sa fie patruns la fel de caldura. Se asaza pestele in vasul special de fiert peste cu partea alba in sus, cu apa rece si putina sare. Se pune la foc mare pana incepe sa fiarba. Se trage apoi pe marginea masinii si se lasa sa fiarba in clocote mici. Se incearca cu un chibrit. Cand lemnul intra usor in partea cea mai groasa, pestele este fiert. Se curata de piele, se asaza pe farfurie si se serveste cu cartofi fierti si cu unt. Pestele taiat din bucata se fierbe in acelasi fel. Foarte gustos este ficatul de calcan. Se poate pregati fiert sau prajit, ca si pestele.

Calcan prajit in unt

1,500 kg calcan, 3 linguri lapte, 100 g unt topit, 2 linguri faina, 50 g unt proaspat, 1/2 lamaie, frunze de patrunjel.Se curata calcanul si se taie in bucati potrivite, care se tin un sfert de ora intr-un castron cu putin lapte. Se incinge unt intr-o tigaie. Se scurg bucatile din lapte, se dau prin faina si se prajesc in unt. Se asaza pe farfurie, iar deasupra se toarna unt proaspat topit si putina zeama de lamiie. Se presara patrunjel verde, tocat. Se serveste foarte fierbinte, cu cartofi fierti, asezati imprejur.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7