Bors de miel

Bors de miel capul, oase de miel, 250 g zarzavat de ciorba (patrunjel, morcov, telina), verdeata pentru ciorba de miel: tarhon, leustean, 1 ceapa, 500 ml bors, 1 lingura orez, 100 ml smantana, 1 galbenus, 2 linguri ulei, sare

La ciorba de miel se folosesc in special partile osoase: capul de miel, oasele pulpelor, pieptul, gatul. Acestea se pun intr-o oala de 5 litri cu 2 litri de apa rece si se lasa 20 de minute pentru ca gustul de miel sa difuzeze in apa iar ciorba de miel sa iasa mai gustoasa. Intre timp se toaca ceapa si se pune la calit in ulei, se adauga si zarzavatul tocat cubulete mici si dupa 2 minute, oasele si carnea de miel impreuna cu apa in care au stat si 1 lingurita de sare. Ciorba de miel se fierbe 1 ora, la foc mic, cu oala acoperita, se adauga orezul si dupa inca 15 minute, 1/2 litru de bors. Se mai lasa sa dea cateva clocote, se gusta apoi de sare, se stinge focul si se adauga la ciorba de miel smantana batuta cu un galbenus de ou si verdeata tocata - tarhon si leustean. Se acopera si se tine calda pana in momentul servirii.

Ciorba de miel

Ciorba de miel 1/2 kg carne de miel, 2 morcovi, 1 ceapa, 1/2 telina, 1 radacina patrunjel, pastarnac, 1 cartof, 2-3 rosii sau o lingura de bulion, 1/2 l zeama de varza, 1 legatura patrunjel, piper, sare, 2 l apa, 2 oua

Se spala carnea si se opareste in apa clocotita. Se limpezeste bine in apa rece si se taie in bucati potrivit de mari, dupa care se asaza impreuna cu apa intr-o oala, la foc potrivit. Cind incepe sa clocoteasca, se ridica spuma, apoi se lasa sa fiarba in continuare in oala acoperita. Cind carnea este pe jumatate fiarta, se adauga zarzavatul curatat, spalat si taiat subtire ca fideaua. Dupa ce carnea este bine fiarta, se pun rosiile sau bulionul dizolvat in putina supa si se mai lasa sa clocoteasca 5-10 minute. Intr-un vas, se fierbe 1/2 l zeama de varza; cind clocoteste, se ridica spuma, apoi se toarna in oala. Se lasa sa fiarba impreuna 10-15 minute si se trage oala de pe foc. Se drege ciorba cu galbenus si se presara pe deasupra cu patrunjel si marar verde tocate marunt.

Pulpa de miel cu ierburi aromate

Pulpa de miel cu ierburi aromate 1 pulpa de miel, ierburi aromate: rozmarin, cimbru, oregano, magheran, 3 capatani usturoi, 2 ardei iuti, ulei, sare, piper, cartofi noi, morcovi, pastarnac, 30 g unt, 30 g faina, 1 lamaie, vin rosu

Se pregateste un mujdei de usturoi din 2 capatini de usturoi, sare si 1 lingurita de ulei. Se adauga ierburile aromate si se sfarama ca sa se degaje aromele, se completeaza cu piper proaspat macinat si ardeiul iute curatat de samburi si tocat marunt. Se cresteaza pulpa de miel si se introduce in crestaturi amestecul de ierburi si condimente. Cu restul de amestec se unge pulpa, pe exterior. Se infasuara pulpa de miel in folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 1 1/2 - 2 ore. Intre timp se curata cartofii, morcovii si pastarnacul si se pun in folie de aluminiu, impreuna cu 1 capatana de ustoroi curatat, felii de lamaie si ierburi aromate, sare. Se dau la cuptor aproximativ 1h. Se colecteaza sosul lasat de miel intr-un castronel, se pune pe foc si se amesteca cu faina, unt si vin rosu. Daca se doreste mai picant, se poate adauga piper pisat. Pulpa de miel se pune pe un platou, se aranjeaza de jur imprejur legumele facute la cuptor si se stropeste cu sosul pregatit. Se serveste calda, cu un vin rosu.

Miel cu tarhon

Miel cu tarhon 800 g carne de miel, 4 linguri ulei, 1 lingura faina, smantana, tarhon, sare, otet

Carnea spalata si taiata in bucati se inabusa in 2 linguri de ulei. Dupa cateva minute se acopera cu apa fierbinte si impreuna cu sarea necesara se fierbe la foc potrivit. In restul de ulei incins se adauga faina si cand a capatat o culoare aurie se stinge cu putina apa din care fierbe carnea de miel. Se adauga tarhonul taiat marunt dupa care se toarna peste carnea de miel fiarta. Se potriveste de sare si se acreste, dupa gust, cu otet sau zeama de lamaie. Se mai fierbe cateva minute.

Pasca bucovineana

Pasca bucovineana 10 oua; 1 pahar cu zahar; 1 lingura cu drojdie; 1 pahar cu lapte; coaja de lamaie; faina cat cuprinde

Fa o maia din putina faina si lapte, drojdie, un ou si lasa sa creasca cel putin 20 de minute. Adauga apoi restul ingredientelor si framanta bine. Pregateste din aluat suvite nu prea groase si impleteste-le. Asaza-le apoi in tavi unse cu unt si lasa-le sa creasca putin. Coace-le apoi la foc moderat, pana se rumenesc.

1 | 2 | 3 | 4