Colaci de Paste

Colaci de Paste 1 ou pentru uns; 1 plic cu zahar vanilat. Pentru aluat: 2 oua; 300 ml lapte caldut; 150 g zahar; 1 cub de drojdie; 500 g faina; 75 ml ulei; sare

Pregateste o maia subtire din putina faina, drojdie, 1 lingurita cu zahar si lapte si lasa sa creasca. Freaca galbenusurile cu restul dem zahar pana isi maresc volumul. Adauga laptele putin cate putin, un praf de sare, maiaua, albusurile batute spuma si faina. Din aceste ingrediente, framanta un aluat. La final, toarna uleiul, framanta pana se incorporeaza bine. Din aluat pregateste 3 suluri subtiri si lungi de 50 cm. Impleteste-le si uneste-le in forma de coronita. Asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Unge cu ou atut cu zahar, presara putin susan sau seminte decojite si las-o la cuptor 40 de minute.

Cornulete de Hateg

Cornulete de Hateg 500 g faina; 10 g drojdie; 2 oua; 1 lingura cu unt; 1 lingura cu ulei; 1 lingurita cu zahar; sare. Pentru umplutura: 250 g branza de vaci; 2 oua; 2 lingurite cu faina; 2 linguri cu lapte; 2 lingurite cu zahar; 2 linguri cu unt; sare

Inmoaie drojdia cu putina apa calduta. Adauga putina faina, pana devine ca o smantana. Presara faina deasupra si lasa sa creasca. Cerne restul de faina si in mijloc pune ouale, sare, zahar, unt topit si ulei. Adauga plamadeala si framanta bine pana se dezlipeste de pe maini. Intinde foi potrivit de groase si taie patrate. Umplele cu branza de vaci amestecata cu unt, oua, lapte, faina, zahar si sare. Intoarce colturile spre mijloc, in forma de plic. Asaza-le intr-o tava, unge-le cu ou batut si coace-le la foc potrivit.

Placinta saseasca

Placinta saseasca 220 g gris; 800 ml lapte; 200 g zahar; 500 g branza de vaci; 5 oua; 50 g unt; 50 g faina; 50 g pesmet; 1 plic cu zahar vanilat; 1 lamaie; sare

Pune laptele sa fiarba. In laptele clocotit, adauga grisul in ploaie, amestecand energic pana se leaga bine. Separat, freaca branza de vaci cu zaharul, faina, coaja de lamaie, zaharul vanilat, ouale si un praf de sare. Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, aseaza in stat egal grisul fiert. Deasupra intinde compozitia de branza de vaci si coace la cuptor la foc iute circa 20 de minute.

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana Pentru aluat: 600 g faina; 100 ml ulei; 2 oua; 1 lingura cu otet; 1/2 lingurita cu sare; faina cat cuprinde; 200 g margarina sau unt. Pentru umplutura: 500 g branza de vaci bine scursa; 4 oua; 100 g zahar; 100 g smantana; 40 g gris; 1 lamaie; sare

Cerne faina, fa in mijloc o gropita pune ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa obtii o coca potrivit de moale. Imparte aluatul in opt bucati, unge-le cu ulei si lasa-le sa se odihneasca 20 minute. Intinde fiecare bucata cu sucitorul. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Pune in tava unsa cu unt jumatate din foi. Stropeste-le intre ele cu unt. Amesteca branza cu smantana, ouale, zaharul, coja de lamaie, sare si gris. Intinde umplutura peste foile din tava, iar deasupra asaza restul foilor stropite deasemenea intre ele cu unt topit. Lasa la cuptor pana se rumeneste.

Cozonac neframantat

Cozonac neframantat 4 oua; 500 g faina; 25 g drojdie; 150 g zahar; 250 ml lapte; 1 plic cu zahar vanilat; 175 g unt; sare; coaja de la o lamaie. Pentru umplutura: 250 g zahar; 150 g nuca

Bate galbenusurile cu doua albusuri si sare. Adauga zaharul dizolvat in lapte, coaja de lamaie, zaharul vanilat si fainaa amestecata cu drojdia. Framanta pana devine un aluat consistent. Pune treptat in aluat untul taiat. Dupa ce s-a incorporat lasa-l la cald ca sa creasca. Albusurile puse deoparte bate-le spuma cu un praf de sare, zahar si nuca macinata. Intinde coca si in mijloc pune umplutura. Ruleaza si asaza cozonacul intr-o forma rotunda unsa cu unt. Lasa sa creasca jumatate de ora, dupa care coace-l la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul in timpul coptului.

1 | 2 | 3 | 4