Salata de cartofi

1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, un praf de piper, sare mustar si ceapa (facultativ). Se fierb cartofii cu coaja si inca fierbinti se curata si se taie in felii subtiri. Separat se pregateste sosul cu ulei, otet, sare, piper, cu sau fara mustar, si se toarna peste cartofii inca fierbinti, pentru ca acestia sa se imbibe cu sos. Dupa gust se pot pune felii subtiri de ceapa.

Salata de cartofi cu ceapa

1 kg cartofi, 4 cepe, ½ ceasca otet indoit cu apa, 1 lingura zahar, sare. Pentru sos: 2 galbenusuri, 100 g ulei, 1 lingura zeama de lamaie sau otet, un praf de piper, sare. Se fierb cartofii, se curata calzi, se taie felii si se pun intr-un carton. Se toarna deasupra otetul indoit cu apa si zaharul. Se taie cepele felii foarte subtiri, se amesteca cu cartofii, se pune sare, se acopera si se da la rece.A doua zi se face o maioneza din doua galbenusuri, cu ulei, sare, piper, zeama de lamaie sau otet. Se subtiaza cu apa atat, cat sa se poata amesteca usor cu salata de cartofi. Se potriveste gustul sarat si acru. Este foarte gustoasa.

Salata de cartofi cu tarhon

1 kg cartofi, 1 galbenus, 1 lingurita mustar, 1 lingurita zahar, 100 g ulei, 1 lingura zema de lamaie sau otet, sare, 1 lingura patrunjel verde si marar tocat, cateva foi de tarhon. Se fierb cartofi chifle, se curata si se taie potrivit de subtiri. Se face o maioneza cu mustar, bine potrivita de sare si otet sau lamaie, la care se adauga zaharul, marar si patrunjel verde tocat marunt si putin tarhon. Se amesteca cu cartofii, se aseaza in salatiera si imprejur se pun felii de rosii sau ardei cruzi taiati marunt.

Salata de fasole boabe

500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 patrunjel, 3 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, cateva masline, sare. Se fierbe fasolea (v. 435) cu un morcov, patrunjel si o ceapa. Cand este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul si, cat este inca fierbinte, se adauga sarea si se amesteca cu sosul de otet si ulei, pregatit separat. Se adauga masline si felii de ceapa (dupa dorinta).

Salata de cartofi si fasole boabe

500 g cartofi, 250 g fasole boabe, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare. Se amesteca fasolea si cartofii fierti si se pregateste salata ca mai sus.

Salata de fasole verde

1 kg fasole grasa, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, 2 — 3 catei de usturoi. Pentru salata se prefera fasolea grasa. Se curata, se spala si se pune la fiert cu apa fierbinte si putina sare. Cand este gata, se scurge foarte bine de apa si se amesteca cu sosul de ulei, otet si sare. Dupa gust se adauga mujdei de usturoi.

Salata de spanac

1 kg spanac, un ou rascopt, 2 linguri ulei, 1 lin¬gura otet, sare, un praf de piper. Se alege spanacul si se spala in mai multe ape. Se opareste cu apa clocotita sarata, se scurge si se taie nu prea marunt. Se asaza in farfuria de salata, iar deasupra se toarna un sos facut din ulei, otet, sare, piper. Imprejur se pun felii de ou rascopt.

Salata de ciuperci

500 g ciuperci, 2 linguri ulei, 2 linguri otet, sare, piper, patrunjel verde tocat. Se curata ciupercile, se spala si se pun sa fiarba in apa cat sa Ie cuprinda, cu sare si putin otet. Cand sunt gata, se scurg si se taie in felii nu prea subtiri. Se face sosul din ulei, otet, sare si piper, ca pentru orice salata, si se amesteca. Se adauga patrunjel verde, taiat foarte fin. La fel se pregateste salata de ciuperci sau de urechiuse, care se serveste cu mujdei de usturoi si mamaliguta.

Salata de patlagele si vinete

3 vinete mijlocii, 150 g ulei, o lingura otet, sare. Patlagelele vinete se coc pe jaratic sau pe flacara, la gaz. Se tin pe foc iute pana incep sa se moaie si se inegreste coaja. Cat sunt inca fierbinti, se curata cu grija de coaja, se spala bine in apa rece, ca sa nu ramana nici cea mai mica faramitura de coaja inegrita, si se pun pe un fund de lemn. Se apasa cu mana ca sa se scurga apa din ele si se toaca cu un cutit de lemn. Se pun intr-un castron, se sareaza si se bat bine cu furculita sau cu o lingura de lemn, punand ulei indeajuns. Otet si ceapa taiata marunt se pun dupa gust. La inceputul verii cand vinetele sunt inca scumpe, se sporesc cu dovlecei fierti, in parti egale, in felul urmator: se aleg dovlecei tineri, fara seminte, se rad de coaja si se pun la fiert in apa sarata. Cand sunt gata, se pun intr-o panza sa se scurga bine de apa, cel putin o ora. Dupa ce s-au scurs, se toaca impreuna cu vinetele si se pregatesc ca mai sus.

Salata de ardei copti

12 ardei grasi, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare.Se aleg ardei grasi cat mai netezi. Se coc pe masina, cu grija sa nu se arda. Se pun intr-o cratita, unii peste altii, cu sare, se acopera si se lasa astfel un sfert de ora. Se curata de pielita, se spala bine in apa rece ca sa ramana foarte curati si se scurg. Se face sosul cu ulei, otet si sare, se ia pe rand cate un ardei, se moaie bine in acest sos si se asaza in farfuria de salata. De obicei se serveste salata de vinete impreuna cu cea de ardei, adaugand si cateva felii de rosii.

Salata de gogosari

6 gogosari, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare. Se aleg gogosari mari si nevatamati, se coc pe masina si se curata la fel ca ardeii. Se taie in sferturi, se indeparteaza cotorul si semintele, si se asaza frumos in salatiera. Deasupra se toarna un sos facut din ulei, otet si sare.

Salata orientala

500 g cartofi, 250 g rosii, 2 ardei grasi, 1 castra-vete, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare. Este o salata de vara care se prepara din toate zarzavaturile ce se pot manca crude: rosii, ardei, castraveti, ceapa, taiate toate in felii subtiri, la care se adauga felii de cartofi fierti. Se face sosul si se amesteca. Imprejur se pun frunze de salata verde, masline sau felii de oua rascoapte.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6