Salata verde

1 capatana mare de salata verde sau 2 mijlocii, 3 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, piper, mustar (facultativ).Se spala salata in mai multe ape, se curata de frunzele vestede si ingalbenite, se desprind frunzele unele de altele si se scurg bine de apa. Intr-un castron se pregateste un sos din ulei cu lamaie sau cu otet, sare si un praf de piper. Dupa gust se poate adauga si putin mustar, care trebuie frecat la inceput cu uleiul turnat picatura cu picatura, apoi subtiat cu lamaie sau otet. Cand sosul este gata, se pune salata, se amesteca cu furculita si cu lingura de salata. In acelasi fel se pregateste salata de marule, de papadie, de andive, salata creata etc. Salata trebuie pregatita numai cu putin timp inainte de a fi servita, deoarece daca sta prea mult se vestejeste si pierde din gust. O salata vesteda, nepregatita, se improspateaza daca este tinuta un timp in apa rece.

Salata verde cu smantana

1 capatana mare de salata sau 2 mijlocii, 2 linguri smantana, 1 lingura zeama de lamaie sau otet, sare, piper.Se alege si se spala salata verde ca mai sus. Se amesteca smantana cu sare, piper si lamaie sau otet. Se toarna peste salata si se amesteca usor impreuna.

Salata de andive

500 g andive, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, un praf de piper (facultativ). Se pregateste la fel ca salata verde. In sos se poate adauga putin mustar.

Salata de castraveti

500 g castraveti, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare, piper (facultativ). Se curata castravetii si se taie felii foarte subtiri. Se sa¬reaza ceva mai mult decat s-ar cere dupa gust. Se tin in castron o jumatate de ora, ca sa lase apa. Se scurge apa, se adauga ulei si otet sau lamaie, piper dupa gust, si se amesteca.

Salata de varza alba

500 g varza, 3 linguri ulei, 2 linguri otet, 1/2 lin¬gurita sare. Se taie varza foarte fin si se sareaza. Se lasa sa stea o jumatate de ora. Se stoarce in maini. Se adauga ulei si otet si se amesteca.

Salata de varza rosie

500 g varza rosie, 3 linguri ulei, 1/2 ceasca otet indoit cu apa, 1/2 lingurita sare. Se taie varza foarte fin. Se sareaza, se amesteca, se lasa sa stea putin si se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarba otet de vin indoit cu apa si cu sare cat trebuie. Se toarna otetul clocotit peste varza si se amesteca bine cateva mi¬nute cu o lingura si cu o furculita de lemn sau de os (lingurile de metal coclesc repede in otet).Varza astfel pregatita se poate tine la rece, in borcane bine acoperite, cateva saptamani. Inainte de a servi la masa, se adauga uleiul.

Salata de varza rosie cu mere

500 g vara rosie, 2 mere mijlocii, 1 radacina mica de hrean, 3 linguri de ulei, ½ ceasca otet indoit cu apa, ½ lingurita sare.Se taie varza foarte fin, se sareaza, se amesteca si se stoarce, apoi se opareste cu otet, asa cum s-a aratat mai sus. Se rad merele pe razatoare si se amesteca cu varza.Se adauga uleiul. Se aseaza varza in salatiera, iar pe margini se presara hrean ras. Acesta salata este mult mai gustoasa decat salata pregatita numai din varza rosie.

Salata de sfecla

500 g sfecla, 1 radacina mica de hrean, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, sare. Sfecla pentru salata se poate pregati fie coapta la cuptor, fie fiarta. Pentru fiert, sfecla se spala si se pune la foc cu apa rece, cat sa o cuprinda bine. In ambele cazuri sfecla este gata cand furculita intra usor in ea. Dupa ce se raceste, se curata de coaja si se taie in felii. Se sareaza si se toarna otet. Se poate pastra astfel in borcane bine acoperite, la rece, cateva saptamani. Inainte de a se servi, dupa gust, se pot adauga ulei si hrean ras.

Salata de praz

O legatura de praz, 2 linguri ulei, 1 lingura otet, un praf de piper, sare. Prazul se poate face salata crud sau fiert. Daca se fierb, se pune prazul cuatit si taiat in bucati de 5 – 6 cm, cu apa fierbinte, la foc si se lasa sa dea cateva clocote. Prazul fierbe repede, de aceea trebuie sa se observe sa nu se sfarame. Se face sosul din ulei, otet, sare si piper, cu sau fara mustar. Si se toarna pest prazul scurs de apa si racorit. Cu aclesi sos se prepara si salata de praz crud.

Scordolea de nuci

250 g nuci, 1 felie de paine, 2 — 3 catei de usturoi, 100 g ulei, 1 Iingura otet, sare. Se curata nucile de coaja si se piseaza bine intr-o piulita de piatra. Se adauga o bucata de miez de paine alba, muiat in apa si stors, si putin usturoi, dupa gust. Se freaca bine intr-un castron, punand cate putin ulei, pana se face ca o crema untoasa. Se adauga sare si putin otet sau zeama de lamaie.Se serveste cu raci fierti, cu rasol de pasare, salata de castraveti, de sfecla etc. Se poate servi si ca sos; in acest caz se subtie cat trebuie cu putina apa.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6