Sos de usturoi cu faina

1/2 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca zeama de carne, 1 lingura otet, 1 capatana mica de usturoi. Se face un rantas alb din unt si faina. Se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat, sau chiar cu apa. Se adauga otetul, sarea si usturoiul bine strivit in piulita. Se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic. Se serveste la rasol.

Sos de marar cu smantana

1/2 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca lapte, 2 linguri smantana, 1 lingura marar tocat, sare. Se face un rantas alb din unt cu faina. Se stinge cu o ceasca de lapte sau cu zeama de carne. Se adauga smantana, mararul tocat fin si sare. Se tine la foc potrivit sa dea cateva clocote mici. La foc mare, smantana se taie. Se serveste la rasol.

Sos de marar cu ou

1 galbenus, 1/2 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca zeama de carne, 1 lingura marar tocat, 1 lingurita otet, sare.Se prajeste usor, fara sa se ingalbeneasca, faina in unt. Se stinge cu zeama de carne. Se pune mararul tocat fin. Inainte de a se servi se adauga putin otet de vin sau zeama de lamaie si se bate cu un galbenus.

Sos de hrean

1 galbenus, 1 lingura smantana, 1 lingura hrean ras, 1 lingurita otet, sare. Se freaca galbenusul cu smantana. Se pune hreanul ras, putina sare si otet dupa gust. Se tine la foc in alt vas cu apa fierbinte, fara sa fiarba, pana se serveste.

Sos de rosii

500 g rosii, unt proaspat cat o nuca, 1 lingurita zahar, sare, 1 frunza de telina. Se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina. Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie. Inainte de a se servi, se scoate frunza de telina.

Sos de faina

1/2 lingura unt sau ulei, 1 lingura faina, 2 cesti zeama de carne, cateva frunze de patrunjel, sare. Se face un rantas din unt sau ulei si faina. Se stinge cu zeama de carne. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand mereu. Se adauga frunze de patrunjel si daca avem la indemana, pielite si picioare de la 4 — 5 ciuperci foarte bine spalate. Din cand in cand se ia cu o lingura pielita care se formeaza la suprafata. Trebuie sa fiarba aproape o ora. Cand este gata se trece prin sita.

Sos de ciuperci cu smantana

250 g ciuperci, 1 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca zeama de carne, 2 linguri smantana, cateva fire de patrunjel, sare.Se spala si se taie ciupercile in felii subtiri. Se inabusa pe foc cu 1/2 lingura de unt. Se face un rantas alb, din 1/2 lingura de unt si o lingura de faina. Se stinge cu zeama de carne. Se adauga ciupercile inabusite, sare si putin patrunjel tocat fin. Se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand. Daca sosul este prea gros, se mai adauga zeama de carne. Se ia cu o Iingura pielita ce se formeaza la suprafata. Se adauga smantana si se lasa sa dea un clocot, dar la foc mic, pentru ca sa nu se taie smantana.

Sos pentru fripturi

1 lingura unt, 1 lingura faina, 1 ceasca zeama de carne, 1 lingura otet, 1 lingurita mustar, 100 g cuiperci, unt proaspat cat o nuca, sare. Se prajeste o lingura de faina cu 1/2 lingura de unt, tinandu-se pe foc pana incepe sa se rumeneasca. Se stinge cu zeama de carne, la care s-a adaugat otetul si o Iingurita de mustar. Se lasa sa dea un clocot. Se inabusa in unt ciupercile taiate felii, se amesteca cu sosul, adaugand si unt proaspat cat o nuca. Daca nu se serveste imediat, se tine la cald intr-un vas cu apa fierbinte.

Sos cald de mustar

2 cepe mari, 1 lingura unt, 1 lingurita faina, 2 cesti zeama de carne sau apa, 1 paharel de vin alb, 1 lingurita mustar, 1/2 lingurita zahar, un praf de piper, sare. Se taie ceapa si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt. Se lasa sa se moaie fara sa se rumeneasca, se adauga faina si, dupa ce se ingalbeneste putin, se stinge cu zeama carne. Se adauga un paharel de vin alb. Se lasa sa fiarba 20 de minute si se ia pielita ce se formeaza la suprafata. Inainte de a servi, se adauga mustarul muiat cu putina zeama, piperul si zaharul. Se trece prin sita. Se serveste cald.

1 | 2 | 3 | 4 | 5