Avocado cu smantana

Avocado cu smantana 2 fructe de avocado, 100 g smantana, 1 capatana de usturoi, 1/2 lamaie, 20 g sare

Avocado se spala, se sterge, se taie pe jumatate in lungime, se indeparteaza samburele, apoi, cu o lingurita, se scoate miezul pana la coaja. Intr-un castronel se piseaza miezul de avocado pana devine o crema, la care se adauga sarea si zeama de lamaie. Usturoiul se curata, se da pe razatoarea fina si se amesteca, pana la omogenizare, cu compozitia din castronel si cu smantana. Se serveste in cupe sau pe farfuriute, in general la peste cu carne alba, ornat cu feliute de lamaie si coaja de avocado.

Chutney cu mere si menta

Chutney cu mere si menta 100 g portocale, 100 g rosii, 100 g mere, 100 g ceapa, 50 g unt, 2 crengute de menta, 20 g sare, 2 g piper alb

Portocalele, merele si ceapa se curata, se spala, se sterg bine de apa si, impreuna cu rosiile, se taie cubulete. Untul se pune la topit intr-o tigaie, iar cand este bine incins, se adauga cubuletele de legume si fructe. Cand legumele sunt aproape calite, se adauga sare si piper dupa gust, frunze tocate de menta si coji de portocale taiate feliute. Se serveste in sosiera sau farfuriute, alaturi de diverse preparate, ornat cu frunze de menta si feliute din fructele folosite.

Sos cu sunca si arpagic

Sos cu sunca si arpagic 100 g unt, 50 g faina, 100 g arpagic, 50 g sunca, 2 oua, 50 ml vin, 2 g curry, 20 g sare

Arpagicul se curata de coaja, se spala in mai multe ape si se lasa intreg. Untul se pune intr-o craticioara la topit, apoi se adauga si arpagicul. Dupa ce s-a calit cateva minute, se adauga faina si curry si se stinge cu putina apa, mestecand mereu, pentru a nu se forma cocoloase. Peste compozitia de faina se adauga galbenusurile, sunca taiata cubulete si vinul, dupa care se mai tin pe foc mic, amestecand continuu pana ce sosul devine cremos si de consistenta dorita. Se serveste alaturi de diferite peparate sau in sosiera, ornat dupa preferinta.

Sos cu alune si usturoi

Sos cu alune si usturoi 250 g alune, 100 g miez de paine, 50 g caise confiate, 20 catei de usturoi, 30 ml ulei, 15 ml otet, 10 g sare, 2 g piper alb

Alunele se piseaza foarte bine cu ajutorul unui blender, dupa care se mixeaza impreuna cu usturoiul curatat si tocat si, la sfarsit, cu miezul de paine inmuiat in apa si scurs bine. Amestecul format se condimenteaza cu sare si piper alb, se adauga cubuletele de caise confiate,otetul si putina apa si apoi se omogenizeaza. Dupa aceea se incorporeaza putin cate putin uleiul, amestecand usor, ca la maioneza. Se serveste in mod special la peste prajit, dar se poate servi si la diferite fripturi sau salate.

Sos de hrean

Sos de hrean 30 g faina, 30 g unt sau untdelemn, 30 ml lapte, 50 ml smantana, zeama de lamaie, 1-2 linguri cu varf de hrean ras, 15 g sare

Se prepara un sos alb din unt topit si faina si se stinge cu lapte sau lapte combinat in parti egale cu supa de carne sau zarzavat. Cand este gata, sosul se ia de pe foc si se drege cu smantana frecata cu o lingura de apa rece. Se sareaza si se acreste cu putina zeama de lamaie. Hreanul, ras prin razatoarea cu gauri mici, se adauga in sos numai in momentul servirii, fara sa mai fiarba, deoarece acesta ar da un gust amar sosului. Pentru gust mai bun, se mai poate pune si o lingurita cu zahar. Se serveste la carne rasol, crenvusti, carnati calzi, fripti sau fierti.

Sos de ton

Sos de ton 200 g ton maruntit, 100 g kiwi, 50 g maioneza, 30 ml coniac, 30 g capere, 2 g boia, 20 g sare, 2 g piper

Conserva de ton maruntit se rastoarna intr-un castron, se scurge bine de ulei, apoi se amesteca cu caperele. Peste ton se adauga maioneza, sarea, piperul si boiaua, dupa care se amesteca pana la omogenizare. Peste compozitie se stropeste si coniacul, se omogenizeaza si acesta, apoi se lasa la rece pentru circa 30 de minute. Se serveste in bol, sosiera sau farfurie, ornat cu felii subtiri de kiwi si cu frunze de patrunjel.

Sos de ciuperci

Sos de ciuperci 200 g ciuperci, 50 g ceapa, 50 g smantana, 50 g faina, 50 g unt, 20 g sare, 2 g piper alb

Ciupercile se curata, se spala si se pun la fiert in apa rece cu putina sare pentru circa 20 de minute, apoi se scot si, daca sunt mari, se taie felii. Ceapa se curata si se taie julien, apoi se caleste intr-o tigaie cu unt topit, pana se rumeneste putin. Peste ceapa se adauga faina, se amesteca, se stinge totul cu zeama in care au fiert ciupercile si se mai lasa sa fiarba la foc mic circa 5 minute. Peste sosul din tigaie se pun smantana si ciupercile, se condimenteaza dupa gust si se mai fierb impreuna, tot la foc mic, circa 5 minute, pana cand capata consistenta unei creme.

Sos Parsley

Sos Parsley 50 g unt, 100 g faina, 20 ml lapte, 1 leg de patrunjel, 4 g nucsoara, 20 g sare, 2 g piper alb

Untul se pune la topit intr-o tigaie, la foc mic, si se amesteca cu faina pana cand aceasta isi schimba culoarea si se rumeneste putin. Faina rumenita se stinge cu lapte, turnand cate putin si amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase, apoi se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si nucsoara. Patrunjelul se curata, se spala, se scurge bine de apa, se toaca marunt, dupa care se amesteca cu sosul alb.

1 | 2 | 3 | 4 | 5