Ciorba taraneasca

2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, 1 mana fasole tucara, 1/4 varza mica, 2 cartofi, 2 rosii, verdeata (marar, patrunjel, leustean), sare. Se taie carnea de vaca in bucati potrivite si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Cand incepe sa fiarba, se ia spuma de doua trei ori. Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul taiat marunt, fasolea tucara taiata bucati si spre sfarsit varza, cartofii si rosiile, sau o lingura de bulion de rosii. Se lasa sa fiarba cat trebuie, fara sa se sfarame zarzavatul. Separat se fierbe 1 l bors si se strecoara in oala in care fierbe zarzavatul. Se adauga frunze de leustean sau de tarhon, de patrunjel si de marar. Se gusta de sare, se potriveste de acru, se adauga la nevoie sare de lamaie dizolvata separat, in apa. Se lasa sa mai dea cateva clocote.

Ciorba ruseasca cu smantana

Aceleasi cantitati ca mai sus, in plus putina sfecla, 1 galbenus. 2 linguri smantana. Se fierbe carnea la fel ca la borsul taranesc. Se pune tot zarzavatul taiat marunt si se adauga si putina sfecla taiata ca fideaua. Se adauga borsul fiert separat, verdeata, sare. Se bate bine in castron galbenusul cu doua linguri de smantana. Se toarna borsul amestecand incet. Se serveste.

Ciorba de vitel

2 l apa, 1 l bors, pentru rest aceleasi cantitati ca la ciorba taraneasca. Se fierb bucatile de carne si se ia spuma. Se pune morcov, si o radacina de patrunjel, putina varza si ceapa taiata marunt. Se adauga borsul fiert separat, verdeata si sare. Se drege cu galbenus si smantana.

Ciorba de miel

2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de miel, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, cozi de ceapa verde, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 Iinguri de smantana. Se fierb in apa cu sare capul si bucati de carne de miel. Dupa ce da in clocot, se ia spuma si se adauga: un morcov, un patrunjel si o ceapa mica taiate marunt. Cand sunt fierte, se toarna borsul fiert separat si strecurat, si se adauga o frunza de patrunjel, cozi de ceapa verde taiate fin si 2 — 3 linguri de orez ales si spalat. Se lasa sa fiarba orezul, se gusta de acru si se drege in castron cu un galbenus si doua linguri de smantana. In loc de orez se pot pune galuste preparate in felul urmator: se freaca o lingura de unt sau de untura cu un ou, bine, pana se face ca o crema. Se pune sare si se adauga faina pana ce compozitia devine ca o smantana groasa. Se iau cu o lingurita si se da drumul galustelor in ciorba, cand clocoteste. Se fierb un sfert de ora.

Ciorba de berbec

2 l apa, 1 l bors, 750 g carne de berbec, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 varza mica, 500 g rosii, 1 ardei gras, sare. Se taie carnea bucati potrivite. Se fierbe in apa, cu un morcov si un patrunjel. Se ia spuma, se potriveste de sare. Cand carnea este fiarta pe trei sferturi, se adauga varza taiata ca taiteii, rosiile si un ardei gras taiat marunt. Odata cu ciorba se servesc ardei mici, iuti.

Ciorba de pasare

2 l apa, 1 l bors, 1 pasare cam de 1 kg, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 linguri smantana.Se face la fel ca ciorba de miel.

Ciorba de pui tanar

1,5 l apa, 1 l bors, 1 pui mijlociu, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, cozi de ceapa verde, 2 rosii, sare, 1 galbenus, 2 linguri smantana. Intr-o oala cu apa clocotita se pun la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt. Cand zarzavatul incepe sa fiarba, se adauga puiul taiat bucati, labele, capul, pipota si ficatul. Se pune sare. Se ia spuma, se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiate fin si rosiile taiate bucati si fara seminte. Inainte de a servi, se drege in castron cu un galbenus si cu doua linguri de smantana.

Ciorba de cartofi si sfecla

1 sfecla cam de 500 g, 250 g carofi-pentru rest aceleasi cantitati ca l „Ciorba de fasole verde". Se curata sfecla, se taie ca taiteii si se fierbe intr-o oala cu un morcov intreg si o ceapa taiata marunt. Cand sfecla este aproape fiarta, se adauga cartofii curatiti si taiati subtiri, verdeata, sare. Cand zarzavatul incepe sa se moaie, se pune borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa mai dea cateva clocote. Daca vrem sa aiba o culoare frumoasa, rosie, cand ciorba este gata, se da oala la o parte si dupa ce s-a racorit putin, se pune sfecla rasa (cruda) in strecuratoarea de macaroane si se cufunda in oala, astfel incat sfecla din strecuratoare sa fie acoperita cu zeama. Se tine un sfert de ora, pana iese culoarea din sfecla si ciorba se inroseste. Se scoate strecuratoarea cu sfecla cruda si se serveste ciorba dreasa cu ou si smantana.

Ciorba de cartofi

500 g cartofi, pentru rest aceleasi cantitati ca la “Ciorba de fasole verde". Se pun la fiert intr-o oala cu apa, un morcov intreg si o ceapa taiata marunt. Cand a inceput sa fiarba, se adauga cartofii curatati si taiati in bucati potrivite. Se pune sare si verdeata multa, marar, patrunjel, cozi de ceapa verde, leustean, toate taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat. Este mai gustoasa dreasa cu smantana.

Ciorba de fasole boabe

3 l apa, 1 l bors, 300 g fasole uscata, zarzavat de supa, 200 g rosii, verdeata. Se pune fasolea la fiert. Dupa ce a dat cateva clocote, se schimba apa cu alta apa tot fierbinte. Se adauga un morcov, un patrunjel si o ceapa taiata marunt. Cand zarzavatul este aproape fiert, se pune sarea, borsul fiert separat si strecurat, rosiile si verdeata: marar, patrunjel, cozi de ceapa, leustean. Se lasa sa dea impreuna cateva clocote.

Ciorba de verdeata

2 l apa, 1 l bors, o farfurie adanca plina cu verdeata, 3 linguri orez, 1 bucatica zahar, sare, un galbenus, doua linguri smantana.Se pun la fiert intr-o oala cu apa frunze de loboda, frunze de sfecla, cozi de ceapa verde, marar, patrunjel, dupa gust si leustean, taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat si strecurat, sarea, zaharul si orezul ales si spalat. Se lasa sa fiarba. Se serveste simpla sau dreasa cu un galbenus si cu o lingura de smantana.

Ciorba de urzici

Se folosesc aceleasi cantitati ca la "Ciorba de verdeata". Se aleg urzici tinere, se spala, se oparesc si se pun la fiert intr-o oala cu apa. Se adauga o ceapa taiata marunt, orez sau crupe de porumb. Cand totul este fiert, se pune borsul fiert separat. Se potriveste de sare, se lasa sa mai dea un clocot si se serveste simpla sau dreasa cu smantana.

Sarbusca

1 l apa, 2 l zer, 1 morcov mijlociu, 1 ceapa, 300 g cartofi, 1 lingura malai, sare. Se pune la fiert intr-o oala cu apa, un morcov intreg si o ceapa taiata marunt. Cand a inceput sa fiarba, se adauga cartofii curatati si taiati in bucati potrivite. Dupa ce se fierb si cartofii, se toarna zerul ramas de la strecuratul branzei de vaci. Se potriveste de sare. Se lasa sa dea din nou in clocot si se adauga o lingura de malai tumat in ploaie, ca grisul. Dupa cateva minute ciorba este gata.

Ciorba de stevie

2 l apa, 1 l bors, 500 g stevie, 1 ceapa, 1 lingura ulei, 1/2 lingura faina, 3 linguri orez sau 2 cartofi frumosi, sare.Se alege stevia, se pune la fiert si se continua la fel ca la borsul de urzici. Separat se prajeste o ceapa tocata cu o lingura de ulei, se pune faina; se rumeneste si se stinge cu apa. Se amesteca cu ciorba si se lasa sa mai dea un clocot. In loc de orez, se pot pune la fiert cativa cartofi taiati marunt.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11