Nagyanyaink konyhai bolcsessegei orokervenyuek, erdemes oket megjegyezni, igy megkonnyithetjuk a fozest, es meg izletesebb eteleket varazsolhatunk az asztalra.


1.A nyers zoldsegeket ne aztassuk sokaig, mert a vitaminok kioldodnak beloluk.

2.A gombat ne aztassuk be a tisztitas soran, mert ertekes iz- es tapanyagai kioldodnak. Hasznaljunk inkabb folyovizet es dorzsoljuk le a szennyezodeseket.

3.Nem barnulnak be a feher husu zoldsegek (karfiol, zeller stb.) es gyumolcsok (alma, korte), ha rogton a feldarabolas utan keves citromlevel megpermetezzuk oket.

4.Ha felhasznalas elott langyos vizben megmeritjuk a salatafeleket es mas leveles zoldsegeket, elobujnak az addig rejtozkodo kukacok es bogarak. Ezutan a zoldseget atmoshatjuk hideg vizben is.

5.A paradicsom bore konnyen lehuzhato lesz, ha egy ropke pillanatra forro vizbe meritjuk.

6.Fozzuk a karfiolt fedo nelkul, es a puffaszto gazok elillannak.

7.Ha a zoldpaprikank nagyon eros (es ezt nem szeretjuk) dobjuk lobogo forro vizbe. 1 perc alatt az ereje zome elillan.

8.Csipos zoldpaprikat ettunk? A hideg viz nem oltja a szankban ego tuzet? Probaljuk ki a tejet, az majd segit!

9.Konnyen meghamozhatjuk a hejaban fott burgonyat, ha fozes utan egy fel percre hideg vizbe tesszuk.

10.Ha hamozott burgonyat fozunk, azt mindig forrasban levo, elozoleg megsozott vizbe tegyuk, ugyanis a burgonya kesobb mar nem (vagy nem jol) sozhato. Ha a krumpli oreg, tegyunk a fozovizbe egy kis borecetet, ettol sokkal jobb izu lesz es kevesbe is fo szet.

11.Ha a zoldborsot ejszakara hideg vizbe aztatjuk, majd a vizet leontve, 48 oran at meleg helyen taroljuk, akkor a megindulo csirazas miatt a borsoszemek edesebbek es puhabbak lesznek.

12.A babot es a sargaborsot is erdemes fozes elott beaztatni, ugyanis ezzel csokkenthetjuk a fozesi idot. A lencset ellenben csak akkor aztassuk, ha nagyon szaraz es kemeny. Az aztatast 6-10 oraval a fozes elott kezdjuk. Nem kell nagyon sok viz, eleg, ha epp fedi a szemeket. A fel nem szivott vizet ne hasznaljuk fel a fozeshez, ontsuk ki.

13.A kaposzta fozesekor keletkezo kellemetlen szagot enyhithetjuk azzal, ha a fozovizbe nehany zellerlevelet is teszunk. Hasonlokeppen csokkentheto a konyhaszag azzal is, ha a zoldsegek fozesenel keves szodabikarbonat teszunk a vizbe. Ezzel a zoldsegek is konnyebbek, finomabbak es vitaminban gazdagabbak maradnak.

14.Nehany csepp citromle miatt kar lenne felvagni a citromot. Szurjunk bele egy vastagabb tut es a lyukon nyomjuk ki belole a szukseges mennyiseget. Igy meg jo nehany napig elall a gyumolcs.

15.A hazi aludttej finomabb es kremesebb lesz, ha literenkent egy evokanal tejfolt keverunk a tejbe.

16.A megkemenyedett sajtot aztassuk tejbe, igy masnapra ujra fogyaszthato lesz.

17.A lagy sajtokat fagyasszuk le ha reszelni akarjuk oket, igy nem kenodnek szet a sajtreszelon.

18.Ha a tejszinhabot felforralt majd lehutott tejszinbol keszitjuk el, sokkal tartosabb lesz. Igaz, igy a felveres is valamivel tovabb tart.

19.A cukor nelkul felvert tejszinhab tartosabb, tovabb marad kemeny, mint a cukrozott.

20.A nehezen puhulo husra fozes kozben ontsunk egy-ket evokanal finom ecetet. Hamarabb elkeszul.

21.A szarnyasokat soha ne vizesen tegyuk a sutobe, ugyanis a parolgo vizgozok nem tesznek jot a hus izenek. Ha megis indokolt az alapos mosdatas, inkabb toroljuk szarazra a hust es varjuk meg mig megszikkad.

22.Sutes kozben ne szurkaljuk a hust, mert kifolyik belole a nedvesseg es kiszarad.

23.Ha rantott (bundazott) hust keszitunk, mindig itassuk le a nedvesseget a husszeletekrol mielott panirozzuk oket, e nelkul ui. a forro zsiradekba meritve a panir le fog valni.

24.Ha a porkolthusunk zsirosabb a szokasosnal, teljesen felesleges tovabbi zsiradekot tenni ala. Egyszeruen tegyuk melle a hagymat es 1-2 evokanal vizet. Ahagyma a huson talalhato zsiradektol is megpirul.

1 | 2