Rosii umplute

12 rosii frumoase, 600 g carne macra, 1 felie de paine, 2 Iinguri orez, 1 ceapa, sare, 1 lingura untura, 2 linguri smantana.Se face tocatura ca pentru ardei (v. 206). Se aleg rosii rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc si se scot semintele. Se umplu cu tocatura, se asaza capacul la loc si se pun in cratita. Din miezul scos, trecut prin sita, se face un sos ca pentru ardei, se toarna peste rosii si se fierb inabusit la cuptor. Inainte de a servi, se adauga smantana. Tocatura se poate pregati de asemenea ca pentru musacaua de vinete.

Vinete umplute

6 vinete potrivite, 500 g carne macra, 1 ceapa, 1 Iingura untura, 1 ou, sare, piper. Pentru sos: 1 lingura untura, 1 ceapa, 1 lingura faina, 1 ceasca apa, 1 lingura bulion.Se aleg patlagele vinete mai mici, de aceeasi marime, se taie cozile si se oparesc cinci minute intr-o oala cu apa clocotita. Se scot, se racoresc cu apa rece, apoi se tin 1/4 ora sub teasc, pentru ca apa sa iasa din ele. Se scobesc. Se da carnea prin masina, se prajeste in untura cu putina ceapa, se adauga sare, piper si un ou. Se umplu vinetele. Se face un sos dintr-o lingura de untura, o ceapa taiata marunt si faina. Se adauga apa, putin bulion si miezul scos din vinete. Dupa ce a fiert, se strecoara prin sita. Se toarna peste vinetele asezate in cratita. Se lasa sa fiarba inabusit. Inainte de a servi se dau o jumatate de ora la cuptor.

Mere umplute

12 mere mijlocii, 500 g carne macra, 1 lingura untura, 1 ou, sare. Pentru sos: 2 Iinguri unt sau untura, 8 bucatele zahar, 1/2 lingurita faina, 2 cesti zeama de carne (sau apa), sare.Merele nu se curata de coaja. Se spala, se taie un capacel la partea cu codita. Se scobesc. Se da carnea prin masina. Se prajeste putin in unt sau in untura si se adauga un ou si sare. Se umplu merele, se pun capacele deasupra si se asaza intr-o cratita cu unt. Se face un sos cu zahar ars, un praf de faina si zeama de carne; se toarna deasupra. Se fierb inabusite la cuptor.

Musaca de varza

1 varza mijlocie, 750 g carne macra, 1 ceapa, 4 linguri untura, 2 linguri pesmet, 4 linguri smantana, sare, piper. Se prajeste in untura, cu putina ceapa, carnea data prin masina. Se adauga sare si piper. Se aleg foile de la o varza frumoasa, se taie cotorul, se oparesc si se scurg bme. Se unge o cratita cu untura si se presara cu pesmet. Se asaza cateva foi pe fund, apoi un strat de came tocata si din nou un rand de foi de varza. Se repeta aceasta operatie de 2 — 3 ori, pana se ispravesc carnea si varza. Deasupra se presara pesmet, se pune unt sau untura, smantana amestecata cu un praf de sare. Se da la cuptor. Cand este gata se rastoarna.

Varza Clujana

1 varza miilocie, 750 g carne macra, 1 ceapa, 4 linguri untura, 1 ceasca smantana, sare, piper. Se prajeste in untura, cu putina ceapa, carnea data prin masina. Se toaca potrivit de marunt o varza frumoasa, se opareste cu apa clocotita cu sare, se scurge foarte bine. Se unge o cratita cu o lingura de untura, se pune un rand de varza, unul de carne, o lingura de smantana si se continua alternand varza, came si smantana. Ultimul rand trebuie sa fie de smantana. Se potriveste de sare si piper. Se da la cuptor.

Musaca de vinete

4 vinete mijlocii, 750 g carne macra, 1 morcov, 1 cartof, 2 cepe, 1 ou, 2 linguri smantana, sare, piper, 4 linguri untura, 2 linguri faina, 1 Iingura pesmet, 4 rosii sau 1 lingura bulion, 1 ceasca zeama de carne sau apa. Se aleg vinete mijlocii. Se taie fara sa se curete, in felii groase de un deget. Se oparesc cu apa sarata si se asaza sub un fund cu o greutate pe el, ca sa se scurga. Se da prin masina carnea impreuna cu morcovul si cartoful crud. Se prajeste carnea si ceapa taiata marunt cu o lingura de untura. Dupa ce s-a racorit putin, se adauga un ou, smantana, sare si piper. Se scot vinetele de sub teasc, se zvanta cu un servet, se dau prin faina si se prajesc in untura, fiecare felie pe ambele parti, Vinetele se pot praji si fara a fi oparite. Intr-o cratita unsa cu untura si presarata cu pesmet se asaza un rand de vinete, un strat de carne, si asa mai departe, pana se ispravesc carnea si vinetele. Este de preferat ca ultimul strat sa fie de vinete. Deasupra se toarna o ceasca de zeama de carne cu o lingura de bulion de rosii, sau se prin cateva rosii taiate felii. Se da la cuptor sa scada. Cand este gata, se rastoama pe o farfurie. Pentru a economisi untura si totodata pentru ca mancarea sa fie mai usoara, se pot pregati vinetele neprajite in untura. Astfel, vinetele taiate felii se prajesc usor, pe ambele parti, direct pe plita potrivit de incinsa. Pe masura ce se rumenesc, se pun intr-un castron presarate cu putina sare. Se acopar si se tin sa se abureasca pana ce se pregateste carnea pentru musaca. Se face apoi musacaua la fel ca mai sus.

Musaca de cartofi

Aceleasi cantitati ca pentru "Musaca de vinete", in loc de vinete 400 g cartofi; nu se dau prin faina la prajit. Se poate pregati cu cartofii cruzi sau fierti. Cartofii cruzi se curata, se taie felii groase de un deget. Se prajesc foarte putin in untura, pe ambele parti. Pentru rest se procedeaza la fel ca la musacaua de vinete.

Musaca de dovlecei

3 dovlecei mijlocii; pentru tocatura si pentru rest, aceleasi cantitati ca Ia “Musaca de vinete”. Se rad dovleceii de coaja. Se taie felii rotunde de grosimea degetului. Se sareaza si se lasa un sfert de ora sa se scurga de apa. Se usuca cu o carpa, se dau in faina, se prajesc in untura pe ambele parti. Pentru rest se procedeaza la fel ca la musacaua de vinete.

Musaca de conopida

1 conopida frumoasa, 500 g carne macra, 1 ceapa, 3 linguri unt sau untura, 1 ou, sare, piper, 2 linguri pesmet. Se rup buchetele, fara cotoare, de la o conopida frumoasa, se spala si se fierb pe jumatate in apa cu sare. Se scurg de apa. Se da carnea prin masina de tocat. Se prajeste in unt sau in untura cu o ceapa taiata marunt. Se adauga un praf de piper, sare si un ou. Se unge o forma cu unt, se presara pesmet. Se asaza un rand de conopida, impartind astfel buchetele, incat stratul sa fie cat mai egal. Se pune un rand de carne apoi alt rand de conopida. Se presara pesmet, se adauga o lingura de unt. Se da la cuptor. Cand este gata se rastoarna.

Crochete de carne

300 g carne fiarta (sau fripta), 1 ceapa mica, 1/2 lingura unt, 2 linguri faina, 2 cesti zeama de carne (sau apa), 2 oua, sare, piper, 1 lingura pesmet, 50 g untura.Carnea fiarta, ramasa de la rasol, se da prin masina. Se prajeste apoi cu o lingura de unt si cu o ceapa taiata marunt. Separat, din ½ lingura de unt, o lingura de faina si doua cesti zeama de came, se face un sos de faina ceva mai gros. Se amesteca cu camea, se adauga doua galbenusuri si un praf de piper. Cantitatea de sos trebuie potrivita atat, cat sa lege carnea, nu mai mult, altfel crochetele devin cleioase, fara fragezime. Se lasa sa se raceasca. Pe un fund de lemn se pregateste pesmetul. Se iau cu lingura cantitati egale din compozitie, se dau prin faina, se formeaza crochete de aceeasi marime, se lasa pe fund. Se amesteca albusul ramas, fara sa fie batut spuma, cu un praf de sare. Se dau crochetele prin acest amestec, apoi prin pesmet si se prajesc in untura fierbinte, la fel pe toate partile. Se servesc ca garnitura la legume.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11