Musaca de taietei

300 g taitei (2 oua, 300 g faina, apa cit cuprinde o coaja de ou, sare), 500 g carne macra, 1 ceapa mica, 3 linguri unt, sare, piper, 2 linguri pesmet. Tocatura de carne se pregateste ca mai sus. Se pun taiteii la fiert in apa clocotita cu sare, se fierb nu prea mult, se racoresc cu apa rece, se scurg bine si se oparesc cu unt. Se unge forma cu unt, se presara pesmet si apoi se asaza un rand de taitei, un rand de carne si asa mai departe. Deasupra se presara pesmet si se mai pune putin unt. Se da la cuptor. Se rastoarna. La fel se poate pregati cu macaroane de casa sau cumparate.

Sarmale cu varza dulce

1 varza mare sau 2 mijlocii, 750 g carne macra, 1 felie paine, 2 cepe, 2 linguri orez, 100 g untura, sare, piper, marar tocat, 1 crenguta mica de cimbru, 1 ardei gras, 6 rosii sau 2 linguri bulion, 1l bors.Se da prin masina carnea de porc sau amestecata, de vaca si de porc, si miezul de la o felie groasa de paine, muiat si stors bine. Separat se prajeste in untura ceapa taiata marunt. Cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga orezul ales si spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea, se adauga verdeata tocata marunt, sare si un praf de piper. Se desfac foile de la o capatana frumoasa de varza. Se taie cotorul de la fiecare foaie si se oparesc cu bors, tinandu-le pana se moaie. Se taie foile in bucati potrivit de mari si in ele se inveleste camea pentru sarmale. Adevaratele sarmale moldovenesti se fac mici cat o nuca. Varza ramasa neintrebuintata la sarmale se taie ca taiteii mai grosi. Se pune un strat de varza taiata in cratita, apoi se asaza sarmalele una linga alta si un al doilea rand, daca ies mai multe. Intre randuri se asaza felii de rosii. Deasupra se pune inca un strat de varza taiata si un ardei gras, taiat subtire. Se adauga cateva linguri de bors, fiert separat, strecurat si indoit cu apa ca sa nu fie prea acru, rosiile taiate felii sau putin bulion de rosii sau de ardei si o lingura buna de untura. Se lasa sa fiarba pe masina, apoi se da la cuptor, la foc potrivit si se tin pana scade zeama atat cat trebuie. Sarmalele sunt mult mai bune incalzite, de aceea este mai bine sa fie pregatite din ajun.

Sarmale cu varza acra

Aceleasi cantitati ca mai sus, 1 lingurita de boia de ardei in loc de rosii sau bulion. Se pregatesc la fel ca sarmalele de varza dulce, varza in loc sa fie oparita insa, este spalata cu apa rece ca sa piarda din acreala, iar sarmalele se fierb numai in apa, fara bors, adaugandu-se putina boia de ardei in loc de rosii sau bulion. Vara se poate adauga un ardei gras, taiat subtire.

Sarmale cu foi de vita

250 g foi de vita; celelalte cantitati sunt aceleasi ca pentru “Sarmale cu varza dulce”; in plus o ceasca de smantana sau de iaurt.Se oparesc frunzele si se fac apoi sarmale la fel ca sarmalele de varza, de preferinta din carne de miel sau de vitel. Se asaza in cratita, se adauga untura si putina apa si se lasa sa fiarba incet pe masina. Cand sunt aproape gata, se toama 2 — 3 linguri de bors amestecat cu putin bulion de rosii, se potrivesc de sare si se dau o jumatate de ora la cuptor (borsul nu se pune de la inceput, deoarece intareste frunzele de vita care devin neplacute la mancat). Se servesc la masa cu smantana sau cu iaurt.

Sarmale de miel cu frunze de stevie

500 g foi de stevie sau de spanac. Celelalte cantitati sunt aceleasi ca pentru (Sarmale cu varza dulce) in plus o ceasca de smantana.Se oparesc frunzele. Se fac sarmale la fel cu cele de varza; la sfarsit se adauga putin bors amestecat cu bulion de rosii. Se servesc la masa cu smantana sau cu iaurt. Se pot face la fel si cu frunza de spanac.

Drob de miel

500 g maruntaie, 2 oua, 1 felie de paine, 1 lingura smantana, 1 lingura verdeata tocata, 2 fire ceapa verde, sare, piper, 1 lingura untura.Se trec prin masina de carne maruntaiele de la un miel, inima, ficatul, plamanii. Se adauga ouale, putin miez de paine muiat in lapte (dupa dorinta), sare, un praf de piper, smantana si verdeata multa, marar, patrunjel si ceapa verde, tocate marunt cu o parte din cozi. Se spala prapurul bine, in mai multe ape. Se unge putin cu untura o tigaie cu marginile joase. Se intinde prapurul in tigaie astfel incat sa ramina mult si pe margini, pentru a putea fi intors deasupra peste umplutura. Se pune umplutura peste prapur in tigaie, se asaza cu o lingura ca sa fie stratul de aceeasi grosime, se intorc marginile prapurului deasupra, se coace la cuptor. Se serveste intreg sau se taie felii.

Drob de miel in aluat

Pentru tocatura aceleasi cantitati ca mai sus. Pentru aluat 1 ou, 150 g faina, 1 lingura de unt sau de untura, sare.Drobul poate fi invelit in aluat in loc de prapur. Se pregateste tocatura ca mai sus. Se face un aluat fraged dintr-un ou, faina si unt. Se intinde o foaie ca de taitei, se asaza in tigaia unsa cu unt sau cu untura. Se pune umplutura intr-un strat de grosime egala. Se intorc marginile potrivind sa nu vina prea mult aluat unul peste altul. Se unge cu ou. Se da la cuptor.

Rulada de carne

750 g carne, 100 g slanina (sau maduva), 1 felie de paine, 2 cepe, 2 oua, 1 lingurita verdeata, sare, piper, 1 Iingurita ulei, 1/2 lingura faina, 1 lingura untura. Se da prin masina de tocat, carne de porc sau de vitel, impreuna cu slanina si o felie groasa de paine, muiata in lapte si stoarsa. Se adauga cepele taiate marunt si prajite in untura, un ou intreg si un galbenus, verdeata taiata marunt, sare si un praf de piper. Din aceasta tocatura se face un sul gros, cam cat un pahar, care se tavaleste prin faina. Albusul ramas se amesteca, fara sa fie batut spuma, cu o lingurita de ulei si un praf de sare. Se unge rulada de carne cu albusul si se da la cuptor intr-o tava cu untura fierbinte. Se face un sos de ciuperci (v. 65) si cand rulada este aproape gata, se toarna deasupra si se lasa sa mai dea un clocot impreuna. Inainte de a servi, se taie felii.

Budinca de carne cu cartofi

500 g carne, 1 ceapa, 1 felie de piine, 2 linguri unt (sau untura), 1 lingura faina, 1/2 ceasca zeama de carne (sau apa), 300 g cartofi, sare, piper, verdeata, 1 lingura pesmet. Se da prin masina de tocat carnea impreuna cu ceapa si miezul de la o felie de paine muiat si stors. Se infierbanta intr-o tigaie o lingura de unt sau de untura, se pune carnea si cand incepe sa se rumeneasca, se presara faina. Se amesteca si se stinge cu zeama de carne. Se adauga sare, piper si putin marar sau patrunjel tocat. Separat se fierb cartofii, se curata de coaja si se trec prin masina de tocat. Se unge cu unt o forma de sticla rezistenta la foc, se presara pesmet si se asaza un strat de carne, unul de cartofi, si asa mai departe. Deasupra se toarna o lingura de unt si se presara pesmet. Se tine la cuptor pana se rumeneste. Se serveste cu un sos de rosii.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11